Япония ще разминира Украйна

NetNews

Правителството на Япония планира през следващата година да проведе международна конференция за разминирането на територията на Украйна. Това каза пред репортери японският външен министър Йоко Камикава, цитиран от ТАСС.

Имаме идея следващата година да проведем конференция за разминиране в Украйна“, отбеляза тя. Камикава припомни, че Япония си сътрудничи в тази област от много години с Камбоджа, която има значителен опит в ликвидирането на невзривени боеприпаси след дълги години на граждански войни и въоръжени сблъсъци.

Тази година конференцията за противоминни действия (UMAC2024) ще се проведе през октомври в Швейцария.

Япония и Украйна, в кулоарите на срещата на върха на Г-7 (G7) в Италия, подписаха двустранно споразумение за сигурност за период от 10 години. Освен това през 2024 г. Киев ще получи 4,5 милиарда долара от Токио. В съответствие с японското законодателство и действащата конституция Япония ще може да доставя на украинската страна само несмъртоносно оборудване.

Токио вече е предоставял помощ на Киев в областта на разминирането. По този начин Япония прехвърли на Украйна четири инсталации ALIS, които позволяват да се откриват мини с голяма точност, както и 50 металдетектора. Освен това украински експерти преди това преминаха обучение за разминиране в Япония и Камбоджа.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Матурата по математика събира близо 60 хиляди седмокласници

Очаква се 59 414 ученици да се явят днес на националното външно оценяване по математика след седми клас, предаде БТА. Изпитът, който ще започне в 9:00 часа, ще се състои в 1665 училища, в които има общо 5430 зали, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Изпитният тест […]