Захарова: САЩ се страхуват, че ще загубят чувството на единствен господар на света

NetNews

БРИКС се превърна във фобия за американските икономически експерти, които се опасяват, че САЩ ще загубят чувството на единствен лидер на света – чувство, което те сами са си създали. „Най-важният момент е фобията на американските експерти, които разработват или пишат развитието на логиката на тази „дълбока държава“ САЩ, обявявайки собственото си господство“, каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Какво означава свободната конкуренция? Всичко е наред, това е норма, особено за либералните демокрации и още повече за пазарната икономика. Конкуренцията не е само алфата и омегата, тя е кислород, хранителна среда, естествено местообитание“, обясни Захарова.

„От какво се страхуват? Факт е, че те се страхуват да не загубят въображаемото, себеприсвоено чувство, че са единствените лидери – това е страхът“, добави дипломатът.

Според нея развитието на БРИКС се вписва органично в съвременните глобални процеси и отговаря на тенденциите за формиране на многополярност. „Взаимодействието във формата на тази асоциация, основана на принципите на взаимно уважение, равенство, откритост, консенсус, напълно отговарят на стремежите на мнозинството държави в света“, подчерта Захарова. „Представителите на глобалния Юг и Изток го виждат като символ на мултилатерализма, платформа, която позволява гласовете да бъдат чути.“

Както отбеляза дипломатът, сътрудничеството в асоциацията се развива активно в икономическата сфера. Освен това през последните години делът на страните от БРИКС в глобалния БВП по паритет на покупателната способност се увеличи значително, а с добавянето на нови членове общият потенциал на БРИКС стана още по-значим, припомни Захарова.

„В новата конфигурация БРИКС има значителен обем петролни резерви и други ресурси и осигурява около една четвърт от световния износ на стоки“, каза тя. „Увеличеният обем на търговията налага търсенето на нови формати на взаимодействие във финансовия сектор и съответната работа се извършва чрез съответните отдели на страните от асоциацията“, заключи говорителят на руското външно министерство.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Притеснения в Брюксел: Оръжейните складове са празни

Складовете с боеприпаси в Белгия са празни, заяви федералният депутат Тео Франкен, член на парламентарната комисия по отбрана, цитиран в местни медии. Той настоя за спешни мерки за възстановяване на запасите, от които големи количества бяха изпратени в помощ на Украйна, пише БТА. По неговите думи днес Белгия не покрива […]