Глутници бездомни кучета вилнеят из Ямбол, сигнализират граждани

NetNews

За сериозни проблеми с бездомните кучета в Ямбол алармираха граждани на редакционната поща на НетНюз. Според подадената информация в района на Търговията и на фирма „Каприз”има агресивни безстопанствени животни. Те нападат случайни минувачи и има ухапани, твърди се в сигнала.

„Многократно има подадени сигнали към Приюта към община Ямбол, както и към самата община, но вече месец без резултат. До кога така? От там минават доста хора които работят в индустриална зона. Трябва ли да се случи някоя фатална трагедия за да се обърне внимание на проблема? Както изгледа на града, така и спокойствието на жителите е важно. При подаване на сигнал отговорът е „работим по въпроса“, как работите по въпроса уважаеми, като месец няма решение за няколко кучета?”, се казва още в сигнала.

Съгласно закона, общината има разработена Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и план за действие на територията на община Ямбол за периода 2020г-2024г. В нея е предвидено преброяване на бездомните животни, което следва да се извършва веднъж на всеки две години.

Според програмата масова кастрация, ваксинация срещу бяс, обезпаразитяване и връщане по местата на залавяне на обработените животни, са единственият ефективен начин за намаляване на възпроизводството на безстопанствените кучета. Във връзка с това се предвижда прилагане на кастрация на такъв брой животни, който ще доведе до постигане на ниво не по-ниско от 50% кастрирани животни от общата популация. Акциите по залавяне на безстопанствени кучета и всички мероприятия за намаляване на популацията им се осъществяват от екип към Приюта за безстопанствени животни – гр.Ямбол.

Отново в програмата е записано, че служителите, отговорни за изпълнение ѝ ежегодно до м.февруари внасят отчет до кмета на община Ямбол. Отчетът включва и анализ на постигната ефективност и може да съдържа препоръки за подобряване изпълнението на Общинската програма. Кметът на общината, ежегодно до 1 март внася отчет за изпълнението на Програмата до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Тези отчети се публикува на интернет страницата на общината. Такава информация няма публикувана на страницата на община Ямбол.

Единствените данни, фигуриращи в програмата са от предходни години. За периода 2016 година до м.декември 2019 година на територията на Община Ямбол са обработени 1047 кучета. От тях през приюта са преминали 533 кучета, от които към м.декември 2019 г. са настанени 96 кучета. От Приюта за безстопанствени животни – гр.Ямбол за същия период са осиновени 49 кучета, а пуснати по места след престой в приюта са 388 животни.

НетНюз ще продължи да следи темата, като ще потърси от община Ямбол данни за дейността относно бездомните кучета, както и липсващата публична информация с цел огласяването ѝ.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Комисията по ревизия изслушва БОЕЦ за къщата в Барселона

Временната Комисия по ревизия на дейността на правителството "Борисов 3" изслушва Анна Бекчиева и Светослав Илиев от неправителствената организация БОЕЦ по внесения от тях сигнал по казуса с "къщата в Барселона". „Страх тресе кочината! Припомняме, че днес внесохме и сигнал до европейските институции, Лаура Кьовеши и българската прокуратура за разкритията […]