Адв. Рангелов: Недопустимо е да има натиск върху съдебната система

NetNews
Висшият съдебен съвет ще заседава утре по предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Специален законов ред няма, но вероятно по реда на дисциплинарните производства ще протече. Ако някой очаква, че утре ще се случи нещо много сериозно – то такова очакване е напразно. Вероятно ще се направи състав или комисия, която да ги разгледа, докладва“, каза адвокат Людмил Рангелов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той припомни, че са 9 основанията за предсрочно прекратяване на мандата.

„Някои от тях изглеждат по-рехави чисто от правна гледна точка, а някои по-сериозни, като например нарушаването на презумпцията за невиновност, ако се установи, че има сериозно нарушаване от страна на главния прокурор. Това уронва престижа на съдебната власт и на институцията. И ако доказателствата сочат, че главният прокурор е бил информиран за случаите на полицейско насилие по време на протестите и не е проследил съответните разследвания как протичат“, допълни адв. Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му нарушаването на презумпцията за невиновност се извършва чрез определени изказвания по определени наказателни производства.

„Фиксацията върху личността на главния прокурор става вече неприемлива. Не се действа професионално. Недопустимо е да се оказва натиск върху съдебната система. Основната част от основанията, които са посочени за премахването на главния прокурор, са несериозни. Главният прокурор не може да неглижира незаконосъобразно поведение на някои от своите заместници“, категоричен е той.

За да бъде освободен главният прокурор, трябва 17 от членовете на ВСС да са „за“.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започва отмяната на режима на уличното осветление в Лом

Снимка: БГНЕС От днес поетапно започва отмяната на режима на уличното осветление в Лом, съобщи кметът д-р Георги Гаврилов. Уличното осветление вече ще се пуска в 19:00 часа и ще се гаси в 6:00 часа. Технологичното време за преминаване към новия график за осветлението на всички места в централната част […]