Александър Маринов: Правителството не може да се справи дори с елементарни кадрови въпроси. Парламентът също буксува

NetNews

„Правителството не може да се справи дори с елементарни кадрови въпроси. Парламентът също доста буксува. Предстои да видим първото сериозно изпитание, а именно приемането на бюджета. Ясно е, че това коалиционно упралвение има два пътя – или трябва да се оформи като такова и да стъпи на съответния управленски политически документ, или ще бъде управление с плаващи мнозинства по най-различни теми и може да приключи всеки ден и час“. Това каза проф. Александър Маринов в аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“ за предстоящите конституционни реформи, в които се предвижда премахването на института на служебния кабинет.

Според професора първите две политически сили не могат формално да обявят какъвто и да е вид на споразумение, защото интересите им се разминават.

„Много добре знаем обаче, че тук политическите интереси се разминават и затова е трудно да се постигне споразумение. Въпросът не е как ще се нарече документът, а в самата природа на подобно коалиционно партньорство, което предполага солидарно носене на отговорност, но тук интересите вече се разминават“, обясни той.

Проф. Маринов смята, че белезите за общо управление вече са налице. Фактът обаче, че от ПП-ДБ все още не са подписали коалиционно споразумение, не означава, че действията им не противоречат на заявените първоначално позиции.

„Ясно е, че те ( бел. от ред. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) заедно избраха правителството и премиера. Договориха се неформално по обща законодателна програма, сега предстои да приемат бюджет. Какви по-ясни доказателства, че става въпрос за едно коалиционно управление. Те бягат, защото се кълняха, че никога няма да партнират или подпомогнат съставянето на правителство с ГЕРБ“, каза още професорът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Изкуствен интелект ще определя маршрута на шофьорските изпити

Изкуствен интелект ще определя маршрута по време на шофьорските изпити. Това ще се случи от 1 август, ако системата работи на 90% правилно, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. „Тези приложения, с които ще се определя маршрута, се тестват […]