Антоанета Христова: Съставът на проектокабинета „Габровски“ ще е насочен по-скоро към консенсус

NetNews

Какви са шансовете на проектокабинета „Габровски“ и ще успеят ли партиите да избегнат предсрочни избори в началото на следващата година? Това коментираха в „Денят започва“ политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога доц. Даниел Смилов.

Според проф. Христова предсрочните избори са по-вероятният вариант.

„Съставът на проектокабинета ще е насочен по-скоро към консенсус. Политическата ситуация в момента носи много голямо напрежение и противопоставяне, и когато ти си в ситуация, в която трябва да избереш и да предвидиш, имаш две алтернативи – да управляваш дълго или кратко или да отидеш на избори, тогава трябва да мислиш 2в1. Всички партии в момента имат репутационен проблем. В момента печелившият образ е на политическия лидер, който може да прави компромиси и ако щете да действа алтруистично – срещу собствения си интерес в името на обществения интерес и справянето с проблемите на държавата“, коментира проф. Христова.

Според доц. Даниел Смилов най-голям шанс за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание има третият мандат.

„В този парламент има две възможности – четворна коалиция ГЕРБ-ДПС-Български възход, с подкрепата на БСП. Това е по-вероятният сценарий. БСП няма да подкрепят първия мандат, но са отворили вратата за третия. Затова казвам, че е реалистично, но зависи от ГЕРБ – ще вземат ли решение дали да вървят в тази посока или не. Трудният партньор в такава коалиция е БСП – те трябва да получат нещо, за да бъдат привлечени и това може да е министерство, например. Затова е важно да видим какъв сигнал ще има сега към БСП и евентуалната номинация на Драгомир Заков може да бъде разглеждана и в този смисъл – като по-приемливия кандидат.

Другият вариант е ГЕРБ да кажат, че не могат да управляват с ДПС и БСП, а с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и да го направят с втория мандат. Но това е толкова политически нелогично, че ми се струва, че по-скоро съществува само като теоретична възможност“, коментира той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нова Зеландия предлага постоянно жителство на медицински сестри от чужбина

Нова Зеландия предложи днес на медицински сестри и акушерки от чужбина пряк път към постоянно жителство в опит на страната да се справи с недостига на медицински персонал, предаде АФП. Премиерката Джасинда Ардърн заяви, че промените в миграционната система означава, че подходящите кандидати могат да получат жителство по бързата процедура […]