Арестович: Украйна може да се раздели като ФРГ и ГДР

NetNews

Присъединяването към НАТО на тези територии на Украйна, които са под контрола на Киев, без разпространяване на гаранциите на Алианса върху тази част от страната, която засега е под руска окупация, би било „суперисторически шанс“. Мнението на е на бившия съветник на украинския президент Олексий Арестович.

„Идеята ми е следната. Част от окупираните територии остават окупирани, извън контрола на украинското правителство – да кажем, към 80 процента. А по-голямата част от държавата, след прекратяването на войната, влиза в НАТО. Мнозина биха определили това като суперисторически шанс“, обяснява Арестович.

Същевременно той припомня тезите на някои аналитици за това, че никой не е предлагал на Украйна да се откаже от освобождаването на Крим и на другите окупирани територии: „Просто предлагат това да не става по военен път, поради липсата на перспективи. Или пък да стане по военен път, но с цената на унищожаването на 200 000 мъже, на генния фонд, на разрушената икономиката и всичко останало“.

По думите на Арестович, първият сценарий напомня варианта „ФРГ-ГДР“: „ФРГ влиза в НАТО, ГДР се признава за територия на Германия, която ние непременно ще си върнем, но гаранциите на НАТО не обхващат тези земи“. „Това по принцип изобщо не е лоша сделка. Тя донякъде е неморална, но изобщо не е лоша“, казва Арестович в предаване на журналистката Юлия Латинина.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Австралия промени плановете на националите ни - отказа планираната контрола

Австралия няма да пристигне за контрола с България през септември, въпреки че проверката бе смятана за сигурна. От централата на „кенгурата“ съобщили на БФС, че няма да изпълнят планирания ангажимент на Колежа, защото са предпочели да пътуват за турнир в Мексико, където участват домакините. На него има предвиден солиден награден […]