Арестуваха украински хакер, издирван десетилетие от САЩ

NetNews

Украински хакер, издирван от американските власти в продължение на десетилетие, е бил арестуван миналия месец в Швейцария, съобщи специализираният уебсайт „Krebs on Security”.

40-годишният Вячеслав Игоревич Пенчуков е бил арестуван в швейцарския кантон Женева на 23 октомври, докато бил на гости на съпругата си, съобщи сайтът, цитира dariknews.bg.

Швейцарските власти потвърдиха пред информационния сайт „Watson” ареста на украински гражданин, издирван от американските власти, който отказва екстрадиция, но не посочиха името на заподозрения.

Швейцарската федерална служба по правосъдие „реши на 15 ноември 2022 г. да разреши екстрадирането му в Съединените щати“, заяви говорителят Рафаел Фрей пред сайта.

Американските власти обвиняват Пенчуков, че е ръководил банда хакери, които са откраднали милиони долари, като са проникнали в онлайн банкови сметки.

През 2012 г. той е обвинен в САЩ заедно с още осем души, но досега се е укривал от арест.

Според обвинителния акт, членовете на бандата са използвали зловредния софтуер Zeus, за да получат номерата на банковите сметки и паролите, необходими за получаване на достъп.

Уебсайтът „Krebs on Security” твърди, че бандата се е фокусирала върху малкия и средния бизнес, добавяйки „парични мулета“, които е набирала на заплата и които след това са превеждали парите по-нататък на бандата.

Уебсайтът заяви, че Пенчуков е от източната украинска област Донецк, която наскоро беше анексирана от Русия.

„В родния си град Пенчуков е бил известен диджей („DJ Slava Rich“), който е обичал да се разхожда с луксозните си автомобили БМВ и Порше“, се казва в сайта.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Парламентът събра кворум от трети опит

Рано тази сутрин пленарната зала остана полупразна. ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не влязоха. Регистрираха се само 89 депутати, съобщи БНТ. „Да кажа за протокола, че желание за работа имат ПГ на ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и „Български възход“, останалите засега нямат такова желание“, каза председателстващият заседанието Йордан […]