Асен Александров: Учители и родители да участват в избора на директорите

NetNews

„Предлагам мнението на учителите и родителите да бъде решаващо при избора на директори.“ Това каза пред Euronews Bulgaria Асен Александров, директор на 51-о СУ „Елисавета Багряна“ в София.

„Разбира се, в някаква степен ще участват и финансиращият орган – общината и министерството, но решаващо да бъде мнението на родителите и учителите“, допълни той.

Ето какво още сподели училищният директор:

Ако си търсиш майстор да ти оправи дома, няма да вземеш някой връзкар или някой препоръчан „абе, тоя е наше момче, дай да му помогнем“, а ще търсиш някой, който е кадърен. По същия начин учителите и родителите са най-заинтересовани да имат добър директор, защото от това зависи заплатите за учителите и образованието на децата. Те не биха направили компромис с политическо назначение.

През 1992 г. кандидатствах за директор на 15-о училище, кандидатите за директор бяха задължени да представят концепцията си именно в училището, за което кандидатстват. Ние представяхме нашите концепции пред педагогическите колективи. Сега това може да се разшири и концепцията да се представи както пред педагогическите колективи, така и пред представители на родителите. Например от всяка паралелка по един човек. Тези представяния биха могли да се правят и онлайн. Ако родителите и учителите имат блокираща квота ще изчезне съмнението за партийни назначения.

Така директорите ще станат по-автономни и ще имат по-голям авторитет. Ще имат силата и усещането, че са одобрени и от учителския, и от родителския колектив. Защото може да бъдеш блестящ справочник на всички нормативни документи в образованието, да напишеш концепция, която д влезе във всички образователни учебници, но ако не можеш да комуникираш добре с родители и учители, блестящите ти идеи са обречени на неуспех.

За 450 училища кандидатстват общо 650 кандидати, т.е. по човек и половина за място. Така че някъде няма да има политически назначения по чисто обективни причини и въпреки това хората продължават да говорят. Загубили сме доверие в институциите, които назначават директорите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Растящите разходи обърнаха тенденциите

Опозиционната Лейбъристка партия в Обединеното кралство постигна съществено предимство по отношение на нивото на подкрепа пред управляващата Консервативна партия. Данни от проучване на социологическата компания YouGov, показва, че това се случва на фона на масово обществено недоволство от действията на правителството за борба с нарастващите разходи за живот. Анкетата показа, […]