Асен Василев: Бюджетът е изпълним, разходната част е разумна

NetNews

Бюджетът е изпълним в този му вид. Успяхме да защитим голяма част от мерките за събиране на приходите. Разходната част е разумно направена. Това заяви в предаването „На фокус” финансовият министър Асен Василев. Според него това не е бюджет тип „затягане на коланите”, а всяка сфера е финансирана, пише Нова телевизия.

„Парламентът реши за редица заплати. Общо около 250 милиона има допълнително за заплати”, обясни той. „Важно е какво получаваме насреща. Например вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, коментира Василев.

Това нямало да е проблем за рамката от 3% дефицит. „Това е за сметка на други разходи, тоест разход за разход”, каза Василев.

Според него не е направил политически компромис в името на бюджета. „Бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политика, 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи, подкрепени са всички сфери, в това число и сферата на културата”, каза Василев.

Той е категоричен, че бюджетът за култура на е намален, а напротив – увеличен. „2021 г. бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона. Драстично увеличени! Не успяха да се използват, върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357. Повече и от миналата година са с още 17, с идеята тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да успеят да ги усвоят. Но, както винаги съм казвал, „Пари в торба не се дават”. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват”, каза Василев.

Той даде и подробности за решението фирми с над 100 служители задължително да плащат на служителите си по банков път.

„Прие се мярка, която допълни дефиницията за „базисна сметка” По евродиректива всички банки трябва да предлагат базова сметка”, каза Василев. Тази сметка ще е без такси. „Тези сметки са ограничени. Базисна сметка, която всяка банка ще предлага”, каза Василев.

Той поясни, че в закона е записано, че няма да има такси по тази сметка.

Правителството е заложило 2,5 милиарда повече данъци, отколкото е бил заложил служебният кабинет, при същия растеж и същата макрорамка, каза Василев.

Финансовият министър смята, че в последните 3 години БНБ „е далеч от реалния ръст на икономиката”.

Като „изключително трудно”, той определи политическото сътрудничество с ГЕРБ-СДС. Също трудно било и сътрудничеството с ДПС.

Той е за това националният празник да е 24 май. „Ако мен лично ме питате, аз съм много за това националния празник да бъде 24 май”, каза Василев. „Ако отваряме Конституцията, сега е моментът, освен за флага и за химна, да се проведе разговора и за националния ни празник”, каза Василев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Външният министър на РС Македония Буяр Османи подава предизвестена оставка

Всички министри от албанската формация – Демократически съюз за интеграция, подадоха оставки от постовете си. Това стана с писма до македонския премиер Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС. Писмото бе оповестено от лидера на партията Али Ахмети. В него пише, че „оставките влизат в сила веднага след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените […]