Базарът на местни производители от Ямболско празнува първата си година на Димитровден

NetNews 1

Станалият вече традиционен месечен базар на местни производители от Ямболско отбелязва този четвъртък, навръх Димитровден, първата си годишнина от стартиране на инициативата. На 26 октомври, от южната страна на Безистена, ямболлии отново ще могат да избират качествена продукция като био брашна, безорно отгледани зеленчуци, мед, сирена, олио и вино. По случай празника, от 10:00 ще има и изпълнения на  местната танцова трупа „Радост“, а ученици от ямболската гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ ще приготвят баница и други специалитети по регионални рецепти. Изложението отбелязва първата си година под наслов „ДА на ямболските продукти!“.

Уникални и обичани от ямболци регионални храни и напитки ще бъдат представени от своите производители на местното изложение за пчелни и местни продукти навръх Димитровден в Ямбол. Инициатор на фермерското събитие „ДА на ямболските продукти!“, което този четвъртък ще отбележи своята първа годишнина, е местната фондация „Ямбол – вкус и традиции“. Неправителствената организация си е поставила за цел да помогне на ямболските производители да достигат директно до местните потребители. Задължително условие за участие в изложението, което се провежда всеки последен четвъртък от месеца, е производството на предлаганата продукция да се осъществява на територията на област Ямбол.

Зеленчуци, отгледани на принципа на регенеративното земеделие, ще представи младо семейство от региона. Ива и Георги се завръщат от гурбет в Дания преди по-малко от година и най-накрая сбъдват мечтата си да създадат стопанство за природосъобразно отглеждане на зеленчуци.  За производството те използват щадящата почвата безорна технология. Без обработки, фрезоване, пестициди и химични торове, двамата отглеждат зеленчуци в с. Ханово край Ямбол.

Пресни плодове и зеленчуци ще предложи и друга двойка земеделски производители, избрали с. Гълъбинци за свой дом. Макар Десислава да е родопчанка, а Петър – загорец, близо до Ямбол те отглеждат своите 4 деца и създават препитание.

Жителите и посетителите на града ще могат да опитат кози кашкавал и сирене, произведени от италианеца Денис Стаффуцца. От години той живее в ямболското село Стара река, където приготвя качествени млечни продукти.

Биологично сертифицирани олио и брашна от лимец и спелта, произведени от местни суровини, също ще бъдат на вниманието на жители и гости на града на 26 октомври. В стопанството се отглеждат био продукти, които се изнасят успешно в Европейския съюз, САЩ и страните от Далечния Изток.

Вина от най-младата винарна в област Ямбол – Вила „Меден“, която отвори врати преди по-малко от година в с. Меден кладенец, ще бъдат представени в изложението. За любителите на гроздовите еликсири свои вина ще изложи и ВИ „Лозенец“, която също работи в Ямболско.

Местен производител със затворен цикъл на производство ще се включи с мляко и млечни продукти. Редовни участници на изложението още от неговото създаване са и местни пчелари от почти всички общини в областта. Те ще демонстрират мед, прашец и висококачествени пчелни продукти.

Организаторите на събитието подготвят тържествена програма по случай първата годишнина на областното изложение. В празника ще се включи местната танцова трупа „Радост“, а ученици от ямболската гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ ще приготвят баница и други специалитети по регионални рецепти.

Сред поканените гости са представители на местната власт в региона, както и г-н Георги Събев – съветник в Европейския парламент и бивш заместник-министър на земеделието.

Юбилейното издание на изложението „ДА на ямболските продукти!“ започва в 10.00 часа на пл. „Освобождение“ – пред Безистена (южна страна). Събитието се организира от Фондация „Ямбол – вкус и традиции“ в сътрудничество с Община Ямбол и Ямболската търговско-промишлена палата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “Базарът на местни производители от Ямболско празнува първата си година на Димитровден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Огнян Боюклиев: Как може да внасяме зеленчуци от 3500 километра, от Португалия и това да е нормално

Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН заяви пред БНР относно идеята на иправителството за контрол на цените на някои продуктови групи и стоки чрез споразумение с търговските вериги-нициативата е добра, европейска, но много закъсняла – с една година. Хубаво е, че няма да се налага таван […]