Байдън посети изпепеления от пожариге хавайски град Лахайна

NetNews

Американският президент Джо Байдън обеща днес да подкрепя хората от остров Мауи „толкова колкото е необходимо“ при възстановяването от пожарите, които отнеха живота на повече от 114 души на хавайския остров преди почти две седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Фокусирани сме върху това, което следва. Това е дългосрочното възстановяване … и ще го направим заедно“, каза Байдън, който беше видимо развълнуван след обиколката на изпепеления град Лахайна. Той добави, че ще гарантира „гласове ви да бъдат чути“ и ще зачита местните традиции.

„Американският народ е с вас“, каза американският президент на оцелелите от пожарите на 8 август, застанал до губернатора на Хавай, Джош Грийн, сенатори от острова и един конгресмен от Мауи.

“Ще ви подкрепяме, колкото е необходимо“, каза Байдън, застанал до историческо баняново дърво, обгорено, но оцеляло от пожара. „Смятам, че това е мощен, много мощен символ за това, което можем и ще направим, за да преодолеем тази криза“, каза той.

Американският президент припомни личните си трагедии, като автокатастрофата, при която загиват първата му съпруга и дъщеря му. Той каза, че разбира какво изпитват хората на Мауи – „тази празнина в гърдите, като че ли си попаднал в черна дупка“.

Грийн благодари на Байдън за помощта му и похвали бързината на реакцията на федералните власти.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мария Пиргова: Амбициите на Радев сочат към бъдещ политически проект

Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят доста недалновидна политика и по отношение на него, ще му свърши може би добра работа за бъдеща партия. Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Мария Пиргова. „Това ще бъде добра основа държавният […]