Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

NetNews

От 11 до 15 декември в Ямбол ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза, информират от Регионалната здравна инспекция. Те са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Кампанията на отворените врати ще бъде в Пневмо-фтизиатричното отделение на МБАЛ “Свети Пантелеймон“. Прегледите ще се извършват от 12.00 до 15.00 часа. Скринингът на риска за туберкулоза ще става чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания. На лицата, които са в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза. Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза.

Кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията. Инициативата дава възможност на всеки за достъп до здравни услуги, повишава обществената информираност по отношение на туберкулозата и популяризира здравословния начин на живот.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено необходимото лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статут.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Nothing пуска по-евтин прозрачен смартфон

Компанията Nothing, която набра популярност със своите прозрачни смартфони е на път да пусне нов модел, който ще дебютира по-късно тази седмица. Това стана ясно от профила на компанията в X, където буквално пише, че „нещо идва тази седмица“. Според слуховете, това ще бъде по-евтиният Nothing 2a. За момента не […]