Без инциденти! Приключи парадът в Париж по случай националния празник на Франция

NetNews

Традиционният военен парад по случай 14 юли премина безпроблемно по „Шанз Елизе“ под наблюдението на френския президент Еманюел Макрон и индийския премиер Нарендра Моди, който беше поканен на празника въпреки напрегната обстановка в страната. Парадът завърши с изпълнение на „Марсилезата“, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Преди парада френският държавен глава се качи на военен автомобил и премина с него по „Шанз Елизе“. Той бе аплодиран от събралите се край булеварда хора, но получи и няколко освирквания. След преминаването на 9 военни самолета, които оцветиха небето над Париж в синьо, бяло и червено, начело на дефилето тръгнаха 240 индийски военнослужещи, някои от които бяха с тюрбани на главите.

Тази година се навършват 25 години от сключването на стратегическо партньорство между Париж и Делхи. Франция има амбицията да укрепи тези връзки, за да има по-голямо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че Индия е обвинявана в авторитарен уклон от неправителствени организации.

Присъствието на Моди в Париж е и с цел обсъждане на възможността да се закупят 26 нови изтребителя „Рафал“, както и три подводници, за които Делхи даде вчера своето съгласие.

Двете страни подписаха няколко споразумения за сътрудничество и в космическата област, включително създаването на френско-индийска система за морско наблюдение със сателити.

Макрон и Моди ще направят съвместно изявление и ще имат официална вечеря в Лувъра. Индийският премиер получи и Орден на Почетния легион, най-високото френско отличие.

Празненствата по случай Деня на Бастилията се организират при повишени мерки за сигурност. В края на юни смъртта на младеж, причинена от полицай по време на пътна проверка, доведе до безредици и материални щети, нанесени от протестиращи.

Правителството положи големи усилия, за да се опита да предотврати традиционните инциденти, съпътстващи празника, чрез мобилизиране на около 45 000 полицаи и жандармеристи. Само в Париж бяха разположени близо 10 000 служители на реда.

В тазгодишния парад участваха близо 6500 души. Отделно участваха повече от 60 самолета (сред които и чуждестранни), 28 хеликоптера, 157 автомобила, 62 мотора и 200 гвардейски коня.

По време на парада бяха показани самоходни гаубици „Цезар“ и бронирани военни машини като тези, които Франция изпрати в Украйна. По този начин страната демонстрира своята подкрепа към украинците.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Възраждане“: „Шалом“ се превръща в скандален източник на провокации на тема антисемитизъм

„Възраждане“ осъжда всички прояви на антисемитизъм и провокирането на такива. Поради това ще изпратим сигнал до Прокуратурата за действията на една от еврейските организации в България „Шалом“ и нейният председател Александър Оскар. Това се казва в официална позиция на „Възраждане“. В последните дни целенасочено, в социалните мрежи и масовите медии, […]