Белият дом коментира решението на Япония да прехвърли ракети Patriot на САЩ

NetNews

Решението на японското правителство да прехвърли на САЩ ракетите за противоракетна отбрана Patriot ще укрепи сигурността на страната и целия Индо-тихоокеански регион. Това се казва в изявление на помощника на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

„Ние приветстваме решението на японското правителство да прехвърли ракети Patriot на САЩ за попълване на американските запаси. Това решение ще служи на сигурността на Япония и на мира и стабилността на Индо-тихоокеанския регион, като гарантира, че американските сили, в тясна координация с Японските сили за самоотбрана (JSF), продължават да имат надеждно възпиране и способност за реакция“, каза Съливан.

По-рано японските власти опростиха правилата за износ на отбранителна техника, позволявайки трансфера на САЩ на ракети за системите за противоракетна отбрана Patriot, произведени по лиценз на японска територия. Досега Токио можеше да доставя само компоненти за отбранително оборудване на Щатите. Приетите облекчения ще позволят доставката на готово оборудване в страни, които са издали лицензи за производство.

Както следва от изявление на японското външно министерство, правителството на САЩ ще трябва да получи предварителното съгласие на японските власти, ако Вашингтон в бъдеще реши да прехвърли на трети страни ракети за системи Patriot, произведени на японска територия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Томислав Дончев: Боя се, че на господин президента не му харесва нито едно управление, различно от неговото

За да доведат до резултат конституционните промени, ще трябват още много усилия. Това заяви в „Панорама“ по БНТ Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ. „Драстично съм несъгласен, че политиката е низ от някакви събития – героични, титанични, които променят всичко и след това светът няма да е същият и ще се […]