Берлин: Владимир Путин отново показа, че иска да унищожи Украйна

NetNews

Берлин осъди днес новите руски удари по Украйна, като заяви, че те показват, че Владимир Путин иска да унищожи страната, след като най-малко петима цивилни бяха убити и 119 ранени, главно в Киев и Харков, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„С всяка своя ракета Путин показва, че иска да унищожи Украйна“, написа външната министърка Аналена Бербок в „Екс“. „Ние ще бъдем до украинския народ, докато той има нужда от нас и докато е възможен живот без страх и терор“, добави тя.

Британският премиер Риши Сунак от своя страна увери украинския президент Володимир Зеленски, че Лондон ще „продължи да подкрепя решително Украйна в борбата ѝ срещу агресията и окупацията през 2024 г. и в бъдеще“. Освен това премиерът е „изтъкнал усилията на Обединеното кралство да окаже военна и дипломатическа подкрепа на Украйна, включително чрез по-нататъшни доставки“ на оръжие, се казва в изявлението на британското правителство, цитирано от АФП.

Двамата лидери разговаряха днес по телефона, като обсъдиха задълбочаването на отбранителното сътрудничество. Акцентът в разговора е бил върху противовъздушната отбрана и способността на украинските сили да извършват действия с голям обхват, съобщава Укринформ.

Зеленски е информирал Сунак за продължаващия въздушен терор на Русия срещу украински градове и е добавил, че през последните пет дни врагът е изстрелял най-малко 500 ракети и дронове към Украйна.

Президентът е благодарил на Великобритания за значителната и всеобхватна помощ за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, по-специално с радари, модерни системи за борба с дронове и ракети.

По време на разговора двете страни потвърдиха ползотворната работа по двустранното споразумение за гаранции за сигурността на Украйна след декларацията на Г-7 от Вилнюс.

„Трябва да го финализираме възможно най-бързо“, подчерта Зеленски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важна победа! Израелски командоси превзеха ключова крепост на "Хамас"

Израелските сили са установили контрол над бастион на „Хамас“ в град Газа, включваща повече от 30 сгради, подземни бункери и тунели, разположени в близост до жилищни сгради, училища и болници, съобщиха от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), цитирани от израелската новинарска агенция ТПС, пише БТА. Според ЦАХАЛ източният военен пост […]