Близо 190 000 българи празнуват Никулден

NetNews

Общо 186 457 българи празнуват 6 декември като свой имен ден по повод християнския празник Никулден. От всички именници 134 075 са мъже, а 52 382 – жени, напомня Националният статистически институт (НСИ) в сряда.

Денят е посветен на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празнуващи днес са 28 987 души, които работят банковия и застрахователния сектор, както и 3 606 души, които трайно са ангажирани в рибния сектор.

Никулден в България отбелязват православните християни и католиците.

Шаран в тесто, месенето на обреден хляб, слагането на варено жито в ъглите на стаите от къщата, слагане на люспа от шаран в портфейла, подаръци за децата до леглото са част от различните фолклорни традиции за празника.  

През 2013 година българинът е слагал през годината на трапезата си средно 6.7 килограма риба и рибни продукти на човек от домакинство. С колебаеща се тенденция през 2022 година консумацията на риба в България достига 6.1 килограма на човек, сочат данните на НСИ, цитирани от БТА. 

България е на предпоследно място по потребление на продукти от аквакултури в ЕС.

Традиционно на трапезата за Никулден българите слагат шаран. Сладководни са близо 96% от рибните стопанства в страната и 95% от отглежданите видове. Около 79% от обема на рибната продукцията се получава в сладководни стопанства.

Шаранът съставлява близо 60% от общата продукция от топлолюбиви риби и средно 40.4% от цялата рибна продукция в България за периода 2014-2019 г. След него се нареждат пъстрият и белият толстолоб, които се отглеждат в поликултура с шаран в язовири и специализирани басейнови стопанства.

В сряда Агенцията по храните обяви, че цял ден ще извършва проверка на магазите за риба, за да гарантира, че българите ще имат пресна риба на трапезата.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

“Създаваме история. Създаваме истории”- 11 Софийски международен фестивал е открит

Доц. Дария Карапеткова, един от организаторите на фестивала, представя две големи имена от италианската литературна сцена, чието присъствие не бива да пропускаме, пише Паулиана Новакова в obache.bg. Фокусът на Фестивала тази година е върху скандинавската литература, която привлича внимание с атрактивното си присъствие на европейския книжен пазар, ще гостуват известни […]