Бойците на „Вагнер“ се изтеглят от Украйна

NetNews

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е отказал да сключи договор с руското министерство на отбраната, след което е бил уведомен, че участието на бойците му във военните действия в Украйна се прекратява. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Той припомни, че няколко дни преди опита за метеж министерството на отбраната е заявило, че „всички формирования, които изпълняват бойни задачи, трябва да сключат договор“ с министерството. „И след това всички започнаха да изпълняват това изключително правилно решение. Всички, с изключение на господин Пригожин“, отбеляза депутатът. По думите му „тогава му е било съобщено, че в такъв случай „Вагнер“ няма да участва в специалната военна операция“. „Тоест няма да се отделят финансиране и материални средства“ за частната военна компания, посочи Картаполов.

Влиятелният депутат от Думата добави, че Пригожин е бил воден първо от парите, второ – от прекомерни и глупави амбиции и трето – бил е в състояние на афект. „Всичко това на куп доведе до опит за държавна измяна и измама на другарите му“, каза Картаполов в коментар за причините за метежа. Американски военни експерти очакват преговорите за съдбата на „Вагнер“ да продължат, предаде ДПА.

Според вашингтонския Институт за изследване на войната (ИИВ) лидерът на наемниците Пригожин може да се е върнал в Русия, за да договори подробностите около споразумение с властите. Москва преди това прекрати наказателното производство срещу него и бойците му след крайното изостряне в събота на отдавна тлеещата властова битка между него и руското военно ръководство.

Днес бившият офицер от руското разузнаване и известен военен блогър Игор Гиркин, известен като Стрелков, написа, че Пригожин се е върнал в родния си Санкт Петербург, където е и централата на притежаваната от него група „Конкорд“, компания за кетъринг, превърнала се в истинска бизнес империя в Русия. Според ИИВ макар да няма никакви надеждни доказателства Пригожин наистина да е напуснал Беларус и да е заминал за Русия, за да продължи преговорите с руските власти, това не бива да се изключва. Същевременно експертите от института изтъкнаха многобройните съобщения на блогъри, че Пригожин изгражда нови лагери за бойците си на беларуска територия.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Гръцки съд одобри екстрадирането в САЩ на българин, издирван за износ на чипове в Русия

Солунският апелативен съд одобри екстрадицията на 49-годишен българин, който е издирван от САЩ по подозрения, че е продавал американски микрочипове и други високотехнологични елементи в Русия чрез българска компания, съобщи днес гръцкият информационен портал Grreporter. Издирваният от американските власти българин беше задържан в началото на миналия декември от гръцката полиция […]