Борислав Сандов: Би било смущаващо, ако първият милион на Терзиев е свързан с ДС

NetNews

Разговорите за назначаване на областните управители и регулаторите са трудни и намирането на баланс е много важно. Това коментира в предаването „Денят ON AIR“ бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Според него ГЕРБ са партньор на ПП-ДБ, тъй като без тях не може да се направи съдебната реформа.

„Те са партньор за конституционната реформа, не всички сме съгласни с това, но това е обективната истина. Необходима е тяхната подкрепа, за да има реформа“, обясни Сандов и уточни, че се надява „джентълменските споразумения да останат валидни и да не се правят опити за надмощие и удари под кръста“.

Според него връщането на служебно правителство на власт няма да бъде по-доброто решение за страната. Сандов допълни, че вътрешната опозиция в средите на ПП-ДБ е дала доверие, за да се случат и други важни реформи, като приемането ни в Шенген и Еврозоната.

Сандов заяви, че „най-голямата спойка на тази некоалиция са всъщност действията на президента Румен Радев“.

„Той прави така че сглобката да е стабилна“, допълни той и изрази надежда съвсем скоро да има версия на управленска програма.

По отношение на електроцентралите около бизнесмена Христо Ковачки Сандов заяви, че се надява новото правителство да не е опънало чадър.

„Служебните кабинети не направиха със сигурност нещо в посока на това да падне чадърът. Проблемът е, че в голяма степен този чадър не е само в законодателната и изпълнителната власт, но и в съдебната власт“, уточни той пред Bulgaria ON AIR и даде пример със забавянето по произнасяне на съда по принудителни административни мерки по отношение на ТЕЦ „Брикел“.

По думите му чадър има и в местната власт, тъй като в тези предприятия има много работещи избиратели. „Има и икономически интереси, които са в местната власт“, обясни той.

„Ако България има установено от европейския съд решение за наднормени нива на фини прахови частици, то трудно България би имала аргументите да удължим живота на въглищните централи“, допълни той. Според него за държавната ТЕЦ Марица-Изток 2 трябва да се търсят решения, защото тя е важна за социално икономическата среда в региона.

„В същото време по-малки централи, свързани именно с г-н Христо Ковачки, като Бобов дол, са силно замърсяващи. Категорично можем да се справим без тях“, обясни той.

Сандов коментира и чистотата на Черно море. Според него е имало чисто природни обстоятелства, които са затворили почти целия обем от замърсители в Одеския залив, а река Дунав е създала нещо като естествен филтър.

„Това, което ще очакваме през тази година, е по-голям цъфтеж на водорасли, но от гледна точка на здравето на хората няма риск от къпането на Черно море“, допълни той.

По отношение на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София, той обясни, че Терзиев категорично е заявил, че успехите му се дължат на предприемаческия дух на него и партньорите му.

„Би било смущаващо, ако има капитали на първия милион, които да са свързани с ДС или по някакъв начин натрупани по нечестен начин. Би било странно, защото Васил Терзиев е човек, който с всичката му дейност в бизнеса и извън бизнеса, показва, че би могъл да бъде надежден градоначалник“, каза още Сандов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Вашингтон позволи на Ирак да плаща на Иран за електроенергия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи е подписал нов документ за националната сигурност, позволяващ на Ирак плаща на Иран за електроенергия, като за първи път ще бъде разрешено такива плащания да се извършват по сметки в банки в трети страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на […]