Борисов проведе важен разговор с Ердоган

NetNews

Вместо да си почива и да се възстановява след претърпяната операция, премиерът в оставка Бойко Борисов е провел разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган, става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерски съвет.

Държавният глава на Турция е поздравил премиера в оставка Борисов за победата на изборите. Ердоган е определил като впечатляващ успеха на ръководената от Борисов политическа сила, която на пети поредни парламентарни избори постига най-висок резултат, като същевременно носи вече година тежката отговорност за справяне с пандемията в страната.

В рамките на разговора премиерът Борисов и президентът Ердоган са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Турция и са изразили надежда, че в най-скоро време опасността от COVID-19 ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че през изминалата 2020 г. се наблюдава значителен спад в туристическия поток между двете страни, вследствие на тежката световна здравна криза.

Борисов е изразил увереност, че това е само временен негативен ефект на пандемията, който може да бъде преодолян още през настоящата година, включително и с помощта на ваксинирането срещу COVID-19.

Борисов е посочил традиционно добрите отношения между България и Турция, които в последните години се развиват активно в дух на добросъседство и взаимно уважение. Премиерът в оставка е акцентирал върху отличното сътрудничество в областта на миграцията и върху нулевия натиск на общата ни граница.

Борисов е напомнил, че преди година двамата с президента Ердоган са се срещнали в Анкара, където са дискутирали именно справянето с миграционния натиск, така че да има сигурност и стабилност в региона.

Той е изтъкнал още, че Турция е един от водещите икономически партньори на България. През кризисната 2020 година стокообменът между двете страни е почти 4 млрд. евро, а през същата година потокът турски инвестиции у нас е в размер на 18.6 млн. евро.

Министър-председателят е изразил увереност, че с отминаването на пандемията икономическата активност ще започне да се повишава отново в подкрепа на просперитета и на двете държави.

В хода на телефонния разговор премиерът Бойко Борисов е поздравил турския президент Ердоган по повод свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гърция и Турция търсят подобряване на диалога

Постепенното подобряване на отношенията с Турция е трудна задача. Това обяви гръцкият външен министър Никос Дендиас, цитиран от Катимерини. Дипломатът беше на посещение в Турция. Там той разговаря с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Двамата демонстрираха голямо разминаване по някои теми. Въпреки това обявиха, че има определен напредък. Дендиас заяви, […]