БСП оспорва мандата, с който бе избран Станчо Ставрев

NetNews

Народният представител, избран от БСП в Ямбол Кристиан Вигенин и лидерът на левицата в града Катя Георгиева са атакували разпределението на мандатите в Ямболско пред Върховния административен съд. Това обяви самият Вигенин на пресконференция днес, като уточни, че жалбата е внесена още миналата седмица.

Социалистите в Ямбол са категорични, че са били неправомерно  ощетени при преразпределянето на остатъците и определяне на крайните мандати. Според тях БСП трябва да има два мандата, но вторият неправомерно е бил даден на „Изправи се! Мутри вън!”. Методиката за преразпределяне на остатъците не е била приложена правилно, тъй като остатъкът от резултата на БСП е по-висок от този на формацията на Мая Манолова, аргументира се Вигенин.

В жалбата до съда вносителите посочват изборните резултати в Ямболска област и стойностите с остатъците, които се получават при изчисленията по установената методика:

БСП за България – 13 091 действителни гласа; стойност с остатък: 1,31

Изправи се! Мутри вън! – 2 879 гласа; стойност с остатък: 0,29

ГЕРБ-СДС – 11 703; стойност с остатък: 1,18

Има такъв народ – 8 988; стойност с остатък:  0,9

Демократична България – 2 439; стойност с остатък: 0,24

ДПС – 739; стойност с остатък: 0,07.

„Централната избирателна комисия е нарушила член 248 от Изборния кодекс – Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избори за народни представители – Приложение 1”, се посочва в жалбата.

Въз основа на това Вигенин и Георгиева настояват Върховния административен съд да сезира Конституционния съд да се произнесе по законността на избора на народен представител от квотата на „Изправи се! Мутри вън!” в 31 МИР Ямбол.

„Не си правим илюзии, но бяхме длъжни да поставим въпроса и да защитим избора на хората, гласували за нас”, сподели още по казуса Кристиан Вигенин.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слави Трифонов: Българинът е способен да се бори за свободата с цената на живота си

Днес се навършват 145 години от Априлското въстание. Априлското въстание е абсолютното доказателство, че българинът е способен да се бори за свободата с цената на живота си. Поклон! Слави Трифонов Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина