БХК защити Рут Колева

NetNews

Рут Колева не е нарушила добрите нрави и не е извършила нарушение, което да налага необходимостта от санкция. Това стана ясно от изявления на Български хелзински комитет в социалната мрежа.

„Случаят с певицата Рут Колева и представените в публично пространство като “скандални” нейни снимки в изоставения мемориален комплекс “Паметник на трите поколения” е ярък пример за патриотарска поза на институциите, за неразбиране на свободата на изразяване и морална паника. Действията на кметицата на Перущица, Мария Вълканова, която подаде сигнал в прокуратурата срещу певицата, изглежда са подбудени от очакването за широка публичност и последващи от нея политически дивиденти.“

Неправителствената организация ще предостави правна помощ на Рут Колева, ако срещу нея бъде образувана процедура за санкционирането ѝ.

„Свободата на изразяване позволява провокации на фона на изоставени културни паметници, особено когато става дума за мемориал, натоварен с противоречиви исторически и идеологически послания“, споделят още в позицията си.

Според БХК действията на кмета от Перущица са „подбудени от очакването за широка публичност и последващи от нея политически дивиденти“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ПП се срещат със синдикатите и с ДБ за бюджета

В четвъртък в зала Изток в Народното събрание ще се проведе среща между „Продължаваме промяната“ и национално представените синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ във връзка с Бюджет 2023. Срещата е от 11.30 ч. В 13:00 ч. в зала Запад ще се проведе среща между „Продължаваме промяната“ и Демократична България, […]