Българите са сред най-големите домашни насилници в ЕС

NetNews

Броят на жертвите на домашно насилие в България е по-висок от средния в Европейския съюз. Това стана ясно от провела се онлайн дискусия по темата, в която участваха представители на Световната здравна организация за България, специалисти и омбудсманът Диана Ковачева.

На събитието бяха предложени промени в Закона за защита от домашното насилие, които да защитят в по-голяма степен жертвата, но да помогнат и на насилника. Такава теза застъпват и от неправителствената организация “Сдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола.”

Друга голяма промяна, която се подготвя е създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие. Тя е предвидена като междуведомствен орган, с участие на множество министри, омбудсмана и неправителствени организации.

Предвижда се също увеличаване и на срока, в който жертвата може да подаде молба до съда, като се планира, той да бъде удължен от един на три месеца.

Мисли се също и за възможност защита по този закон да получат и лица, които са в ролята на жертва или насилник, без да живеят заедно или да имат общо дете. Омбудсманът Диана Ковачева настоява измененията да бъдат гледани от настоящия парламент.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Палатите на могъщите

Тайният "дворец на Путин" Според разследването на Алексей Навални разкошният дворцов комплекс край Черно море е построен специално за Владимир Путин. Авторите на разследването твърдят, че комплексът е разположен на площ 39 пъти по-голяма от Монако и че струва 1,1 милиарда евро, като парите са осигурени от руски държавни фирми. […]