България поиска забрана за украинското зърно и по сделки, сключени преди 2 май

NetNews

Разширяване на ограниченията върху вноса и продажбата на украински селскостопански продукти са поискали земеделските министри на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия в писмо до Европейската комисия, съобщи полската агенция ПАП. Информацията беше потвърдена пред БНР от Министерството на земеделието.

Брюксел наложи временна забрана във времето от 2 май до 5 юни за четири типа зърнени суровини от Украйна – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. До 5 май тези стоки могат да преминават само транзитно през изброените страни, но не и да се продават на пазарите им. Изключение бе направено само за количества, по които са сключени сделки преди 2 май и предстои да се реализират физически след това.

След това компромисно решение, договорено с Брюксел България, Полша, Словакия и Унгария премахнаха своеволните си забрани за внос от Украйна на цели 20 продукти. Ако това не беше направено Брюксел щеше да стартира наказателни процедури да нарушаване на свободния пазар в общността.

С новото си писмо министрите искат забраната да обхване и внос по договори, сключени преди 2-ри май. Наред с това България и другите четири източни еврочленки искат пазарите им да останат затворени за украинско зърно за целия период, в който то ще се внася безмитно в Евросъюза.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Франция ще предложи на фирмите стимули за зелени технологии

Френското правителство ще предложи нови данъчни кредити и стимули за инвестициите във вятърни и соларни мощности, термопомпи и батерии като част от прехода на промишлеността към зелено бъдещи, обяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Мерките, които ще бъдат включени в бюджета за следващата година, се очаква да генерират частни […]