Важните новини във ФАКТИ на 14.09.2022 г.

NetNews

„Булгаргаз“ резервира още капацитет на терминала за втечнен газ край Александруполис

„Булгаргаз“ ЕАД ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, одобрено на днешното му заседание.

КЕВР смята прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на природния газ с 12% през ноември за нереалистична

Прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на синьото гориво с 12% през ноември е нереалистична, заяви за „По света и у нас“ председателят на КЕВР Иван Иванов, позовавайки се на международните котировки, с които е обвързано ценообразуването у нас. Според него ограничаване на пиковото потребление, е най-приложимата мярка от пакета, предложен от ЕК за овладяване на енергийните цени. По този повод служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че до момента няма конкретни изисквания от Брюксел към държавите – членки, като до момента само са били обсъдени отделните предложения.

Шефът на КЕВР обясни, защо анонсираното от „Булгаргаз“ поскъпване през ноември е пазарно нереалистично.

Разделят КПКОНПИ на две

Новото в този проект е, че ще предложим нов начин, по който да бъдат избирани и назначавани членовете на комисията, а именно двама от тях да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде посочван от президента и по един от общите събрания на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Това заяви пред журналисти служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от Novini.bg

ДАНС: Русия ударно шпионира в България

България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Това сочи доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ за миналата година, съобщи БНР.

ДАНС посочва, че е била пресечена дейността на група българи, развивали шпионска дейност в полза Русия, както и на руски граждани, свързани с руските специални служби.

„За противодействие на възможността от проникване у нас на терористи ДАНС извършва проверки в денонощен режим на сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. През 2021 г. са извършени 6208 такива проверки, в резултат на което не е допуснато преминаването през наша територия на лица от тази рискова категория“, става ясно от публикувания доклад.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Box Office: Български филм обра цялата публика по родните салони

Вярвате или не, българският бокс офис за изминалия уикенд бе оглавен от българската продукция „Бай Иван 2“, събирайки повече публика, отколкото всички останали филми на голям екран взети заедно. 19 048 души са гледали премиерата на втория пълнометражен проект на TikTok сензацията Димитър Кирязов и съпругата му – Силвия Йорданова, […]