Важните новини във ФАКТИ на 21.11.2022 г.

NetNews

Радев към ДБ: Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата – съветски ВИДЕО

Президентът Румен Радев провежда консултации с „Демократична България“ на „Дондуков“ 2.

Нинова: Отношението на Радев към партиите, които го издигнахме, е като във война – и с нас, и с ПП, и с ДБ

Президентът не желае да съдейства да има правителство. Това заяви от Хасково лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Гешев: От тук нататък предстои сериозно разследване за изясняване на ситуацията около Сашко

От тук нататък предстои сериозно разследване за изясняване на ситуацията около 12-годишния Сашко – където се е намирало детето тези 9 дни. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БНР. Той допълни:

Никола Стоянов: Германска компания ще инвестира над 1 млрд. евро у нас за възобновяеми енергийни източници

“В България ще има много големи инвестиции. До две-три седмици се очаква да подпишем меморандум за разбирателство с първия голям германски инвеститор (Германската енергийна компания Profine Energy GmbH – б.р.). Това би било най-голямата еднократна инвестиция у нас – над 1 млрд. евро в Северозападна България”, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов в предаването “Лице в лице”.

Христо Иванов: С промените в Изборния кодекс беше счупена и тънката коричка, която даваше някакви шансове за разговори

Надявам се, че днес по-скоро емоцията взе връх. Като дадем оръжие на Украйна, няма да влезем във война, нито българската армия ще приключи. Цялостната пропаганда, че ще влезем във война с Русия ще се счупи и ще се види, че за България ще е полезно да предостави оръжие на Украйна.

Николай Василев: Ако партиите пак се провалят за правителство, по-добре да ходим на избори. Няма защо да се бавим

Ако партиите за пореден път няма да правят правителство, по-добре да ходим на избори. Няма нужда да се бавим, каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Ген. Атанасов: Не знам дали мисълта на ГЕРБ е за избори до дупка, но е ясно, че първият мандат няма да се състои

Прави впечатление, че носителят на първия мандат ГЕРБ не предприема никакви действия да си осигури мнозинство. Това е доста симптоматично, каза в предаването „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Психиатър: Има вероятност Александър да разкаже след време какво му се е случило

„Сашко е един голям късметлия, защото проблемът, който има, го е тласнал към импулсивния акт да тръгне да скита из гората и същият този проблем го е запазил жив. Вижте каква ирония на съдбата! Това не му се случва за първи път“, каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

„Джемкорп“ официално: Меморандумът с правителството е прекратен през лятото

„Джемкорп“ обяви официално в ефира на bTV, че меморандума с правителството на Кирил Петков е прекратен още през лятото, по-точно на 23 юли 2022 година и няма никакви основания да се искат или търсят каквито и да е претенции от двете страни. „Темата се експлоатира с цел политически дивиденти и затова още веднъж заявявам, че отношенията с правителството на страната са прекратени“, каза Атанас Бостанджиев, основател на „Джемкорп Кепитъл Мениджмънт“,

„Лукойл Нефтохим Бургас“ се връща в България, очакват се 700 млн. лева за хазната

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ ще отчита своите приходи изцяло в България“. Това заяви на брифинг след срещата министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„С ръководството на „Лукойл“ постигнахме договореност от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария“, обясни транспортният министър.

Проф. Пламен Павлов: Нападението над клуба в Охрид е провокация

„Нападението над клуба в Охрид е организирана провокация. Тези, които правят подобни провокации някой ден ще си платят за това нещо. Ще си платят със загуба на авторитет и с цялата строгост на историята. Така историкът проф. Пламен Павлов коментира пред Actualno.com поредния вандалски акт срещу български клуб в Северна Македония.

Социолог: Колкото повече работи парламентът, толкова повече допирните точки изчезват

Третият мандат има най-малка вероятност да отиде при ДБ. Освен това не съм оптимист, че кабинет ще бъде съставен с третия мандат. Интерпретациите са по-скоро пожелателни. Логичният ход е, че президентът ще връчи третия мандат на БСП, което ще е адресирано към избирателите на БСП. Това заяви пред БНР Евелина Славкова, изследователски център „Тренд“, съобщи БНР.

Бойко Борисов се срещна с посланиците на държавите от ЕС

Тази сутрин за мен беше удоволствие да се срещна с посланиците на страните от Европейския съюз. По време на срещата обсъдихме всички подробности около предизвикателствата, свързани с политическата ситуация в страната и процесите около формирането на стабилно правителство. Домакин на срещата беше посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки. Чехия е държавата ротационен председател на Съвета на ЕС в момента. Това написа във фейсбук лидерът на ГЕРБ.

Незаконната търговия с „дарена“ кръв просперира: Пазарлъците започват от 400 лева

Незаконната търговия с кръв продължава да просперира. Отпадането на районирането при кръводаряването пък засега остава в графата „добри намерения“. С проблема се сблъсква всеки при необходимост от спешно осигуряване на кръв за близък, приет за лечение в болница.

Експерти: Инфлацията намалява, доходите растат

Нужни са силни мерки, за да се справим с инфлацията,каза Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър пред Нова телевизия. По думите му това е втората вълна на инфлацията.

“След енергийните цени, които породиха в голяма степен инфлацията, това нещо се прехвърли върху хранителните стоки. Тук проблемът е как се борят тези неща и дали правителствата в Европа правят правилните стъпки. Може да се каже, че не”, коментира той.

Дацов предложи няколко мерки – да се вдигне превишението на бюджета; увеличение на лихвите за 3-4 месеца; вдигане на ДДС от 20 на 24% за 1 година.

Инфлацията обаче е минала своя пик у нас. “Индексът показа тенденцията в изменението на 31 май – това беше най-пиковата точка – 2,22, а сега е 2,19. В момента се доближаваме до тези нива, но това не е рекордно, нито е апокалиптично. Просто влезнахме в една нормализация”, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За последните три месеца у нас се отчита и ръст на доходите – с 22%. Дацов обясни тази тенденция с това, че при липсата на работна ръка натискът се прехвърля от инфлацията върху работните заплати. “Поддържаш потребление, но няма никакъв ефект. Ако продължава този сценарии инфлацията ще продължава и ще стои доста дълго време”, прогнозира той.

Слави Трифонов: Да си кръщаваме ли улиците цар Скилоян, българският цар, който е клал и драл гърци

Знаете ли какво значи “Калоян”? Едно от най-хубавите имена, един от най-смелите мъже, толкова важен за българската история – цар Калоян. “Калоян” идва от гръцки и означава “Хубав Иван”. “Кало”- хубав и “ян” – Иван. Защото цар Калоян е бил висок, едър мъж, хубав, и оттам – Калоян. Много български мъже съм сигурен, че с гордост носят това име – Хубавия Иван. Цар Калоян… Много улици в България, училища и какви ли още не сгради и институции, носят името на цар Калоян. Това написа във фейсбук Слави Трифонов и продължава:

Украинските бежанци в държавните бази са оставени без храна

Очаква се днес да бъде свикано заседание на Националния оперативен щаб, на което ще бъдат обсъждана ситуацията с продължаването на програмата за подпомагане на намиращите се у нас и разселени украински бежанци, съобщи БНР.

Бивш шеф на КАТ не знае да е имало полицейски чадър над Семерджиев

„Не съм знаел да има полицейски чадър над Георги Семерджиев, но на два пъти сме изпращали в прокуратурата действията на Семерджиев на пътя. Оттам нататък чакахме указания на прокуратурата как да действаме“.

Бащата на Сашко: Прекланям се пред спасителите, кметът ни е велик

Бащата на 12-годишния Александър от Перник – Александър Цветков сподели пред бТВ, че той е добре.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Председателят на "Конфиндустрия" Карло Бономи: В италианския проектобюджет липсва важна мярка

Председателят на италианската индустриална асоциация „Конфиндустрия“ Карло Бономи заяви, че в проектобюджета, който правителството на Джорджа Мелони трябва да одобри, липсва мярка за намаляване на данъците. Той заяви на среща на асоциацията в Генуа, че в пакета „липсва силна намеса по отношение облагането на трудовия доход – необходима е ударна […]