Васил Велев: Пазарът на електроенергия е счупен

NetNews

Засилва се недоволството на работодателите от безпрецедентно високите цени на електроенергия. Предстоят ли фалити на предприятия и спад на производство в цели сектори?

"Нещо в пазара на електроенергията на Европа е сбъркано. Идва време да кажем, че "царят е гол" и трябва този пазар да се преуреди. Той е счупен. 10% от централите са на газ, който е поскъпнал. Потребителите са изправени пред избори – дали да спрат или да продават на загуба", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му една огромна част от енергетиката трупа огромни печалби.

"Вече има гласове в Европа, че трябва по друг начин да се регулира пазарът на електроенергия на едро. Целта на пазарите на едро е да се достави достъпна, чиста и сигурна енергия. Очевидно тя не е достъпна и така уреденият пазар не се справя със задачата, която е поставена пред него", уточни Велев.

Председателят на АИКБ каза, че се говори за това, че трябва на база средно претеглена себестойност на произвежданата енергия плюс нормативна рентабилност да се получава цената, по която да се снабдяват потребителите.

"В ситуации като тази това трябва да се направи. Свободният пазар не работи. Има ненормална рентабилност в стотици проценти. Нормалната рентабилност е 10-15% продажби, печалби към продажби", коментира Велев.

Според него няма как предприятията да оцелеят без компенсации на надвзетите суми. Той изтъкна, че със сигурност много от тях ще ограничат дейността си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ужасяващи подробности за убийствата на Юмер и Теодора

Голям е обемът от дейностите, които извършихме. В хода на разследването беше установено, че останките на жертвата са държани в офис, който в момента не е обитаем. След видео наблюдение в близост до мястото в канализация са установени вещи. В продължение на няколко дни разследване със специална техника са намерени […]