Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел

NetNews

Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел въпреки усилията на включващото крайнодесни и религиозни партии правителство да отслаби съдебната система на страната, предаде ДПА.

„Няма да има никакво съкращаване или спиране на военната помощ и това е така, защото нашият ангажимент към Израел и ангажиментът ни към сигурността на Израел е непоклатим“, заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. „Нашето продължаващо десетилетия партньорство с Израел е непоклатимо“, допълни той.

САЩ подпомагат Израел с около 3,8 милиарда долара годишно, съществена част от които отиват за военни технологии и противоракетна отбрана. Израел е страната, получила най-внушителната военна помощ от САЩ от края на Втората световна война – до момента тя възлиза на общо около 158 млрд. долара.

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма да поставя условия за тази помощ.

В понеделник израелският парламент прие ключов елемент от спорна съдебна реформа – закон, ограничаващ възможностите за действие на Върховния съд. Той е част от по-голям правителствен пакет, който според критици е заплаха за израелската демокрация.

След продължили с дни дебати 64 от 120-те депутати в Кнесета подкрепиха законопроекта. Опозицията бойкотира гласуването.

Правителството на САЩ разкритикува решението на парламента да прокара реформите без подкрепа от опозицията. Говорителка на Байдън заяви, че е жалко, че гласуването се е осъществило „с най-малкото възможно мнозинство“.

В телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант американският министър на отбраната Лойд Остин призова за диалог и консенсус. В изявление на министерството се казва, че в разговора Остин е „изтъкнал убедеността на САЩ, че широк консенсус, постигнат чрез политически диалог, особено през идните седмици и месеци, е елемент от критично знамчение за една устойчива демокрация“.

Източник: БТА

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Любомир Кючуков: Ние ще станем един от 12-те народа, които съставляват народа на РСМ

„Проблемът е, че тази агресия, „македонизмът” – винаги е съществувал като държавна политика през последните 100 години, откакто тази територия е част от кралството на сърби, хървати и словенци, а след това от Югославия. Но това, което се боя, че ние постигнахме през последните 5 години е, че превърнахме македонизма […]