Великобритания и Саудитска Арабия се ангажират с предоставянето на средства за борбата с климатичните изменения

NetNews

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви, че през следващите 10 години кралството ще предостави 2,5 милиарда долара за екологична инициатива в Близкия изток и ще бъде домакин на нейното седалище, предаде Ройтерс.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви, че Великобритания също остава ангажирана с предоставянето на 11,6 милиарда британски лири (13,6 милиарда долара) към фонда за климатичните промени. Той, както и редица световни лидери участваха в срещата на върха на ООН за климата (КОП27) в Египет.

„Оставаме ангажирани с предоставянето на 11,6 милиарда британски лири, които обявихме миналата година за международно финансиране на борбата с изменението на климата“, заяви Сунак. Премиерът на Обединеното кралство добави, че планът е това да стане в период от пет години.

Инициативата бе стартирана от престолонаследника на Саудитска Арабия миналата година като част от опитите за намаляване на въглеродните емисии в региона.

Миналата година Рияд заяви, че възнамерява да предостави 15 процента от необходимите 10,4 милиарда долара за проектите за чиста енергия на фонда.

Саудитският престолонаследник заяви също, че Публичният инвестиционен фонд на кралството ще се стреми към нулеви нетни емисии към 2050 г.

Зелената инициатива за Близкия изток има за цел да намали с повече от 60 процента вредните емисии от добива на въглеводороди в региона. Освен това се планира по нея да бъдат засадени 50 милиона дръвчета и да бъдат възстановени земи, пострадали от почвена деградация, с обща площ, равняваща се на 200 милиона хектара. Инициативата ще спомогне за намаляването на глобалните нива на въглероден диоксид с 2,5 процента.

Саудитска Арабия планира към 2030 г. да добива половината от електроенергията си с помощта на възобновяеми енергийни източници, заяви Махамед бин Салман, и до 2035 г. да премахне 44 милиона тона въглеродни емисии.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дуда: Енергийната сигурност е приоритет заедно с целите в областта на климата

Полският президент заяви пред репортери в кулоарите на срещата на върха за климата КОП27 в Шарм ел Шейх (Египет), че енергийната сигурност е основен приоритет заедно с целите в областта на климата. „Най-важното нещо, освен постигането на целите за защита на климата, е да се гарантира енергийната сигурност. Днес трябва […]