Великобритания: Със сигурност ще се вслушаме в Турция по отношение на НАТО

NetNews

Има начин да се отговори на опасенията на Турция за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви британският министър на отбраната, Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Вчера Финландия и Швеция подадоха официално кандидатури за присъединяване към НАТО, решение, дължащо се на руското нашествие в Украйна. Турция обаче възрази, като обвини двете скандинавски страни, че подкрепят групи, които Анкара смята за терористични, предаде БТА.

„Мисля, че има начин да се разреши този въпрос“, заяви Уолъс. „Мисля, че в крайна сметка ще го постигнем и е много важно да изслушаме всички членки и техните притеснения“, подчерта той. „Със сигурност ще се вслушаме в Турция“, добави министърът пред парламента, като уточни, че предстои разговор между него и турския му колега.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна отбеляза, че не е необичайно страни от НАТО да имат различни мнения по важни въпроси. „В НАТО имаме много опит в дискусиите и намиране на решения, когато има различия в мненията“, добави той по време на посещение в Копенхаген.

„Поддържаме близки контакти с Финландия, Швеция и Турция. Отговаряме на притесненията, изразени от Турция“, подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение, позволяващо присъединяването на двете скандинавски страни, отбелязва Франс прес.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Тошко Йорданов за оградата на НС: Страшна глупост, не е съгласувано в коалицията

Поставянето на железни врати на централния вход на парламента не е било съгласувано между коалиционните партньори. Това се разбра от изказване на зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти. А след като се разбра, че те са поставени там нерегламентирано и Инспекторатът към Министерството на културата настоява те да бъдат […]