Виетнам чества историческа битка

NetNews

Изложба от уникални архивни материали и експонати, посветена на 50-годишнината от историческата въздушна битка над виетнамската столица, белязала краха на американската военна стратегия, беше открита в информационния и културен център в Ханой. Предметите, снимките и копията на документи, представени върху него, напомнят за героичните дела на армията и жителите на столицата, устояли на масираните въздушни удари на САЩ, както и за победата, превърнала се в историческа повратна точка за Ханой и страната през войната със САЩ, съобщи Виетнамската информационна агенция.

През 1972 г., започвайки от 18 декември, в продължение на 12 денонощия американските въздушни нападения над Ханой не спряха. Те бяха героично отблъснати от силите за противовъздушна отбрана и пилотите на виетнамските ВВС. През този период над виетнамската столица и околностите са свалени 81 вражески самолета, включително 34 стратегически бомбардировача B-52, наречени „летящата крепост“, десетки американски пилоти са пленени.

Тази битка влезе в историята на Виетнам като „Диен Биен Фу във въздуха“, по аналогия с известната битка от 1954 г. при село Диен Биен Фу, блестяща победа за виетнамската армия. Победата, спечелена от народа и армията на Ханой през декември 1972 г., е поредният подвиг на виетнамския народ в борбата срещу чуждите нашественици за национална независимост и свобода.

Тежкото поражение, което американските военновъздушни сили претърпяват в тази битка, променя ситуацията на всички фронтове на съпротивата срещу американските агресори. Това принуждава администрацията на Вашингтон да спре бомбардировките на Северен Виетнам, да изтегли войските, да седне на масата за преговори и да подпише в началото на 1973 г. в Париж споразумение за възстановяване на мира във Виетнам.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Замря интересът към прехвърляне на втора пенсия в НОИ

Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване е намаляло значително в сравнение с годините на големи неясноти за втория стълб. 4,6 пъти по-малко хора се отказват от универсалните фондове и прехвърлят партидите си за втора пенсия в сребърния фонд, за да получават само една […]