Виола Амхерд положи клетва и като президент на Швейцария

NetNews

Първата жена началник на федералния департамент (министър) на отбраната, гражданската защита и спорта на Швейцария Виола Амхерд пое официално и поста на президент на страната във вторник, предаде ДПА.

Седемте началници на федералните департаменти на Швейцария се заемат поста на държавен глава на ротационен принцип в продължение на година, съгласно швейцарската конституция.

Амхерд поема поста от началника на федералния департамент на вътрешните работи Ален Берсе, който по свое желание напусна правителството в последния ден на 2023 г., след като бе част от него в продължение на 12 години.

Виола Амхерд е адвокат и член на парламента в Берн от 2005 г. През 2019 г. тя е избрана за член на Федералния съвет (правителството) от двете камари на парламента. Амхерт е от партия „Център“, създадена през 2021 г. след сливането на Християндемократическата партия и Гражданско-демократическата партия.

Тя поема ръководството на министерството на отбраната през 2019 г. и става първата жена министър на отбраната в Швейцария. За тези няколко години тя взима ключови решения в областта на отбрата и отделя голямо значение на националната и международната сигурност, съобщават от изданието Swissinfo.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно – аналитична медия.

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, убил двама младежи на бул. "Сливница"

Предстои внасянето на обвинителен акт срещу Адриан Антонов, обвинен за катастрофата на столичния бул. „Сливница“, при която загинаха двама души, съобщиха за БТА от Софийската градска прокуратура. От там допълват, че е готова назначената съдебно-техническа експертиза. Инцидентът се случи на 8 май, малко след полунощ. При сблъсъка загинаха 24-годишната Анна-Мария […]