Войната в Близкия изток: Имате право да се съпротивлявате на Израел

NetNews

Дни след като двама души бяха убити при двойния бомбен атентат на автобусни спирки в Йерусалим, ключов докладчик по правата на човека на ООН каза на присъстващите на събитие, организирано от Хамас: “вие имат право да се противопоставят на Израел“, предаде израелската информационна агенция ТПС.

Специалният докладчик на ООН за Палестина – Франческа Албанезе, говори на 28 ноември чрез видеоконферентна връзка на проява, организирана от свързания с Хамас Съвет за международни отношения. В 12-минутната си реч, която беше превеждана директно на арабски, Албанезе каза на присъстващите: “Имате право да се съпротивлявате на тази окупация“.

Албанезе също така изрази завоалирана критика на идеята за разрешаване на израело-палестинския конфликт чрез решение за две държави, като каза: “Западният бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа са това, което е останало от онова, което исторически е било Палестина… Тези приказки не са нови, но ще помогнат на международната общност да се почувства неудобно от решението за две държави“, допълни тя.

Сред присъстващите бяха членове на Хамас и палестинската въоръжена група „Ислямски джихад“ и двете от които са определени като терористични организации от САЩ и Европейския съюз. Сред присъстващите бяха Басем Наим, Гази Хамад, Исам Ал Далис и Абдул Латиф Ал Кану от Хамас, както и членовете на палестинската въоръжена група „Ислямски джихад“ Ахмад Ал Мудалал и Хадр Хабиб.

Говорител на министерството на външните работи на Израел потвърди пред ТПС, че министерството е запознато с видеото и отказа да даде повече информация по случая. Говорител на ООН, базиран в Йерусалим, каза на ТПС, че не знае нищо за видеото и отказа коментар.

Албанезе е италиански адвокат по правата на човека и бивш служител на Агенция на ООН за подпомагане на палестински бежанци. Израел се противопостави през май на назначаването на Албанезе за докладчик на ООН за Палестина заради това, че в миналото тя беше изразила подкрепа за решение от типа една държава за два народа. Освен това тя бе подкрепила и палестинска кампания за бойкот и налагане на санкции на Израел.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Челен сблъсък! Германия и партньорите й от ЕС се опитват да постигнат приятелско споразумение със САЩ по търговски спор

Германия и нейните партньори от Европейския съюз се опитват да постигнат приятелско споразумение със САЩ, за да се справят с последиците, които ще възникнат за промишлеността на ЕС, от прилагането на американския „Закон за намаляване на инфлацията“, съобщи днес германски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. Законът на стойност от 430 […]