Володимир Зеленски: Няма да загубим тази война, но няма как да победим без помощ

NetNews

Ако Западът прекрати военната си помощ, то Украйна няма да има друг избор, освен да се бие – така, както е направила в началото на войната през февруати 2022 година. Това подчерта украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с норвежкия премиер Йонас Гар Стере в Осло, предава УНИАН.

Държавният глава припомни колко трудно е било на Украйна в началото на въоръжения конфликт с Русия в отговор на журналистически въпрос дали страната може да спечели войната без конкретна военна помощ от Европейския съюз и САЩ.

„Както знаете, през първите дни на пълномащабна война – от 24 февруари – бяхме наистина сами. И беше трудно, много трудно. Трагичен период за нас и нашия народ. И вие видяхте какво се случи.Бяхме почти окупирани. Но не избягахме. Не си тръгнахме и приехме тази битка“, припомни Зеленски.

„Когато питате, възможно ли е да спечелите без помощ, всъщност питате дали ще направим това, което направихме в началото. Искам да кажа, че е трудно, губим много хора. И ако не искате да загубите живота на вашите хора, деца… вие определено се нуждаете от истински мощен отбранителен щит. Започвайки със самолети и завършвайки с артилерия. Няма значение. Това, което казвам, е, че имаме нужда от всичко това“, добави президентът на Украйна.

„Ако светът и Европа се обединят около Украйна, това е важно за нас. Разбира се, не можем да спечелим без помощ, но не можем и да загубим, защото това е единственото нещо, което имаме – нашата държава“, обясни Зеленски.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Румен Радев: Зрее дълбоко обществено възмущение, което неизбежно ще има политически последици

Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но и изостря силно общественото противопоставяне. Защото разрушаване на един паметник води неизбежно до отрицанието на друг паметник. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти по повод демонтажа на Паметника на Съветската армия, цитиран от БТА. По […]