ВСС гласува да бъде освободен от длъжност главният прокурор Иван Гешев

NetNews

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Това стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор. Подобна процедура се случва за първи път у нас.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен.

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук“, което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт.

Още по темата

12 юни 2023 16:45

40

12 юни 2023 12:55

51

След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Преди кадровиците да вземат това решения обаче имаше както спорове, така и дебати, които бяха породени от това, че главният прокурор си тръгна от заседанието поради служебен ангажимент в ЕП и по-точно участие в заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП. Магистратите спореха дали да прекратят заседанието си и да насрочат нова дата, за да може и главният прокурор да участва или да продължат по процедурата без участието на Гешев, но в крайна сметка решиха да продължат процедурата без него.

„Това, което искам да кажа и трябва да е ясно на нас и на юристите, които ни слушат. Аз и адвокат Томова сме поставени в ситуацията да доказваме отрицателен юридически факт, т.е. да доказваме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, което трябва да го докаже другата страна, но понеже сме поставени в тази ситуация, ние ще се постараем да докажем, че няма уронване на престижа на съдебната власт“, заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на ВСС. По същество ситуацията е дума срещу дума – ние смятаме, че не сме уронили престижа на съдебната власт, вносителите смятат, че сме уронили престижа. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите трябва да се приеме едно от двете мнения без каквато и да е обективна конкретика дали това се е случило или не се е случило. Аз възприемам лично, че част от вносителите са уронили престижа на съдебната власт като са внесли изначално ясно неоснователно искане за отстраняването ми, коментира Гешев, цитиран от БГНЕС.

За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“. Конкретен срок в който президентът трябва да направи това обаче няма.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лена Бориславова пусна "Радеви уроци как да спънеш редовното правителство"

Снимка: БГНЕС Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова отново отправи критики към президента Румен Радев. Тя публикува в профила си във Facebook пост: „Радеви уроци по държавническо поведение – как да спънеш редовното правителство в 3 стъпки. Още по темата 12 юни 2023 17:30 120 12 юни 2023 12:02 […]