ВСС: При надделяващ обществен интерес процедурата за нов главен прокурор може да не бъде спряна

NetNews

„Няма еднозначно тълкуване по въпроса, дали трябва да се спре процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има разпоредба, която казва, че може да не се спре, когато има надделяващ обществен интерес. Това е възможност в едната и в другата посока. На този етап не може да се каже категорично коя е точната и правилната позиция“. Така представляващият ВСС Боян Магадлинчев коментира пред БТА дали делото в КС, свързано с последните изменения в НПК и Закона за съдебната власт, както и евентуалните промени в Конституцията,налагат спиране на процедурата.

За проекта на декларация, внесен в парламента от депутати, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор, Магдалинчев отбеляза, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет.

Той припомни, че министърът на правосъдието Атанас Славов е направил заявка да внесе предложение във ВСС в посока спиране на процедурата. „Имам нагласа да се произнесем по това искане“, каза представляващият съвета.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Във Франция: "По всяко време могат да ни убият"

Масирано полицейско присъствие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията от вторник сутринта, когато при пътна проверка полицай застреля 17-годишен младеж. Стрелецът междувременно беше задържан и му е повдигнато обвинение в „предумишлено убийство“, съобщи прокуратурата. Френският президент Еманюел Макрон нарече инцидента „непростим“. Случилото се предизвика безредици и стълкновения, продължаващи […]