ВСС решава дали да прекрати предсрочно мандата на Гешев

NetNews
На 12 април Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Миналата седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В мотивите си тя е посочила 9 точки – основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разгледа всяка една поотделно.

Петчленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на БОЕЦ срещу решение на пленума на Висшия съдебен съв…

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Едно беше отхвърлено като недопустимо. Останалите пет бяха определени за допустими и редовни.

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите и заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някого от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението. „В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, каза още Гешев. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.

Самата Йорданова изрази вече очакванията си. „Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев”, е мнението на Йорданова.

Още от ПОЛИТИКА:

Посрещнаха с военни почести Румен Радев в Португалия

Йордан Терзийски, ПП: Не е редно шефът на БНБ да бъде избран от опозицията

Проф. Христова: Коалицията в момента показва как могат да се съберат хора, които нямат никакви допирни точки

Генчовска: Като жена и майка съм шокирана от ужасяващото насилие срещу цивилни в Украйна

Владислав Панев: Нормално е да има спорове в коалицията, предсрочните избори са лош вариант

БСП предлага връщане на хартиените бюлетини

Пред разпад ли е управляващата коалиция? Коментар на проф. Ивайло Дичев

Българската агенция за инвестиции с нов директор

Кирил Петков на среща с Amazon и Google

Радев: INSAIT направи невъзможното – обедини усилията на четири правителства

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Посрещнаха с военни почести Румен Радев в Португалия

Президентът Румен Радев пристигна в Португалия, където ще бъде на официално посещение по покана на своя португалски колега Марселу Ребелу де Соуза. Около 18:00 часа местно време българският държавен глава бе приветстван с военни почести на летището в град Порту, откъдето започва неговата визита. Сред присъстващите на летището бяха българският […]