„Възраждане“ иска по-малко подписи за свикване на референдум

NetNews

„Създаването на възможност за пряко допитване до гражданите по особено важни управленски и политически въпроси е основно искане, което е залегнало в политиката на „Възраждане“, каза адв. Петър Петров.

„Ние считаме, че до момента са създадени редица законови пречки, които да не позволяват реалното провеждане на национални и местни референдуми и по този начин умишлено да изключат волята на гражданите при управлението на страната и нейните региони“, заяви народният представител от „Възраждане“.

„Затова, бидейки част от законодателната власт в 47-мото Народно събрание, ние внесохме нарочен законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“, съобщи той.

С внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление от „Възраждане“ предлагат „две съществени промени в досегашната неефективна и мудна правна уредба“.

„Искаме да стане възможно гражданите да се произнасят по много повече важни теми за развитието на страната и общините, отколкото това е възможно сега. Създаваме възможност за пряко допитване до народа както по вътрешнополитически въпроси (както за държавния, съответно местния общински бюджет), така и по външнополитически (като участието на Република България в международни съюзи като ЕС и НАТО). Нещо, което до този момент не е възможно по настоящата законова уредба и е изрично изключено от предмета на закона. Искаме и резултатът от такива важни и масови народни допитвания да има правно валидно значение за управлението на страната, а не да бъде игнориран впоследствие от властимащите, каквито примери вече сме наблюдавали“, заяви Петров.

Наред с това депутатът информира, че от партията предлагат „да бъдат значително занижени критериите и условията за отправяне на предложение до Народното събрание за провеждане на референдум – от 200 000 на 50 000 подписа“, както и „вземане на решение за провеждане на такова допитване до народа – от 400 000 на 100 000 подписа“.

„Заедно със значително намаляване на необходимия брой подписи за предлагане и за свикване на референдум, ние създаваме и възможност за всяка парламенарно представена група да иска свикване на референдум, както и въвеждаме и други инструменти, които да позволят реално иницииране и провеждане на по-редовни допитвания до гражданите по съществени въпроси в управлението на държавата и общините“, каза още Петров.

Народният представител от „Възраждане“ обяви, че от партията считат, че ако бъдат приети тези предложения, те ще позволят наистина ефективно приложение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като ще върнат пряката демокрация обратно в ръцете на българското общество.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стрелба в САЩ: 19 деца бяха убити в начално училище в Тексас

Най-малко 19 деца и двама възрастни бяха убити при стрелба в училище в американския щат Тексас. Извършителят е 18-годишно момче на име Салвадор Рамос, който е бил застрелян от органите на реда. Губернаторът на Тексас Грег Абът съобщава, че Рамос също е бил ученик в училището в Ювалди, където е […]