Върнаха телата на 18-те мигранти от камиона-ковчег

NetNews

Върнаха телата на 18-те мигранти от камиона-ковчег

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Телата на 18-те афганистански мигранти, починали при опит за нелегално преминаване през България, бяха върнати в Кабул, съобщи днес говорител на министерството на външните работи на Афганистан.

Българските власти откриха телата в тайно отделение под багажника на камион, превозвал дървен материал и изоставен на магистрала край Локорско през февруари. Те потвърдиха, че всички тези мигранти са починали от задушаване, и задържаха седем души във връзка със смъртта им.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като най-смъртоносния инцидент с мигранти в България.

Мигрантите са били „притиснати един към друг като в консервна кутия“, което е причинило бавната им и мъчителна смърт, добави той и определи случилото се като „изключителна човешка трагедия“.

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал заяви, че талибанското правителство на страната е платило за репатрирането на телата. Той обвини за забавеното им връщане българските правни процедури и „жестоките банкови ограничения“, наложени на Афганистан, след като талибаните взеха властта през август 2021 г. на фона на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

Телата на починалите са предадени на техните семейства, уточни говорителят и призова афганистанците да не рискуват живота си по нелегални контрабандни маршрути./БТА, Асен Георгиев

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Топлофикация" отговори за високите сметки за парно

Снимка: БГНЕС В отговор на разпространеното днес по-рано твърдение на националния омбудсман Диана Ковачева Топлофикация София категорично заявява, че при определяне стойността на месечните фактури през целия отоплителен сезон се ръководи единствено от действащата нормативна уредба и по конкретно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради в режим […]