Върховният съд на Мичиган отхвърли предложение за дисквалификация на Тръмп от президентския вот

NetNews

Върховният съд на Мичиган отказа да изслуша жалба на гласоподаватели в американския щат за дисквалифициране на Доналд Тръмп от предварителните избори за президент догодина, предаде BBC.

Те се опитаха да се позоват на клауза в конституцията на САЩ, забраняващатова на всеки, който е участвал в бунт, заради ролята на Тръмп в събитията на Капитолия през 2021 г.

Решението идва дни след като Колорадо стана първият щат, който реши, че Тръмп не е подходящ кандидат.

Традиционно гласуващ за демократите, Мичиган с малка преднина подкрепи републиканеца Тръмп в успешната му президентска кампания през 2016 г. Но щатът се върна към подкрепата си за демократите, когато Джо Байдън спечели с марж от близо 3% през 2020 г.

За разлика от Колорадо, предложението за Мичиган се провали в началото на процеса и се смята, че обжалването пред върховния съд на щата има малък шанс за успех.

Г-н Тръмп похвали решението в Truth Social в сряда, като нарече предложението „жалък гамбит за фалшифициране на изборите“. Решението означава, че името му ще се появи в бюлетината за първичните избори на Републиканската партия, които ще се проведат на 27 февруари.

Междувременно стана ясно, че Републиканската партия в Колорадо се е обърнала към Върховния съд на САЩ с искане да се намеси, след като най-висшата съдебна инстанция в щата дисквалифицира Тръмп от участие в първичните избори на републиканците в Колорадо.

Делото беше заведено, след като на 19 декември Върховният съд на Колорадо лиши Тръмп от право на явяване в надпреварата заради ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., извършен от привържениците му.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дневен хороскоп за 28.12.2023 г.

хороскоп от astrohoroscope.info Овен Отпуснете душата си и се забавлявайте. Оставете всичките си задължения и страхове и си позволете някои малки волности,които все отлагате. Телец Всичко ще се случва бързо и това ще Ви харесва,защото ще е по-интересно.Задачки няма да ви липсват, дали не можете да ти отложите за 2024? […]