В бюджета има грешки за милиарди, твърди КНСБ

NetNews

В проекта за бюджет на служебното правителство има допуснати няколко сериозни грешки, които изкривяват дефицита с милиарди левове. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров в неделя пред Нова тв. На първо място данъчните приходи в проектобюджета са доста подценени, каза той.

“С близо 20 милиарда лева ще нарасне БВП. Това казва Министерството на финансите. И БНБ казва същото. Обикновено около 40 на сто от БВП са данъчните приходи. Аритметиката показва, че те трябва да нараснат със 7-8 милиарда, а те са заложени да растат с 5 милиарда. Тоест 2-3 млрд. сме скрили като буфери в приходната част“, коментира Димитров.

Той има критки и към разходната част на бюджета: “Заложените капиталови разходи на държавата са за над 10 милиарда лева, при положение че никога не сме изпълнявали повече от 7.5 милиарда лева. Миналата година изпълнихме 5.5 млрд. при планирани 8.2. Има огромна дупка или казано с други думи – има надписани капиталови разходи. По същия начин стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства. Тя е увеличена доста сериозно. Бих казал, че там 1.5 милиарда са завишени, а в същото време заплатите и разходите за заплати са подценени”.

Според КНСБ държавата трябва да събере поне 3 милиарда лева повече данъци от записаното и да изхарчи близо 3-4 милиарда лева по-малко. Това свива прогнозираният бюджет дефицит до около 3% от БВП.

“С аритметика за 2-3 минути става ясно, че има няколко грешки в бюджета и подценени числа, които са сериозни. Говорим за милиарди. Не е толкова страшна цялата картинка (с финансите на държава)”, посочи Димитров.

Според него балансът в държавните финанси може да се постигне чрез увеличение на събираемостта на данъчните приходи или с преструктуриране на данъците.

“С едно минимално увеличение на някои данъчни ставки може да се постигне една устойчивост на данъчните приходи”, коментира той.

“Бюджетът на държавата не е състоянието на държавата, а представлява прогноза какво би станало, ако всъщност няма действия от тази държава“, допълни Димитров.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Петков и Василев били препятствие пред създаването на експертен кабинет

„Има тактическо съображение в това да не се говори активно за националната сигурност, имайки предвид обстановката в страната и необходимостта от по-задълбочен дебат, за да се обяснят въпросите за войната и мира. Тези неща не могат да се обяснят в такава изнервена обстановка“. Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш […]