В Истанбул! Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски обсъждат войната и НАТО

NetNews

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който през последните дни беше на официални посещения в чужбина, след като Словакия отиде в Турция, за да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщава УНИАН.

„Завършваме един натоварен ден в Турция. Преговори с президента Реджеп Тайип Ердоган. Координиране на позициите по „формулата на мира“, срещата на върха на НАТО, гаранции за сигурност и зърнената инициатива. Възстановяване на Украйна, отбранителни договори между нашите предприятия“, написа президентът в Twitter.

Finishing a busy day in Türkiye ??. Talks with President @RTErdogan. Coordination of positions on the #PeaceFormula, the @NATO Summit, security guarantees and the grain initiative. Reconstruction of Ukraine, defense contracts between our companies.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2023

Припомня се, че срещата на лидерите се провежда в навечерието на изтичането на „зърнената сделка“ за деблокиране на украинските черноморски пристанища, в която Анкара действаше като посредник.

Освен това страните, както Зеленски съобщи ден по-рано на пресконференция в Чешката република, трябваше да обсъдят въпроса за размяната на затворници и помощта на Турция по този въпрос.

Турското издание Hürriyet преди посещението на Зеленски в Турция, съобщи, че Ердоган по време на срещата вероятно ще предложи на украинския лидер посредничество за разрешаване на войната.

Ердоган може да проведе среща и с руския си колега Владимир Путин след разговорите с украинския лидер Володимир Зеленски днес. По информация на турския телевизионен канал „Хабер“ срещата не е задължително срещата да се проведе в Турция, но двамата лидери ще присъстват лично на нея.

Освен това двамата президенти ще обсъдят и удължаване на зърнената сделка след изтичането ѝ на 17 юли.

Почти на всяка международна среща Ердоган подчертава, че Турция е единствената страна, която поддържа диалог както с Русия, така и с Украйна, като същевременно реализира инициативи за разрешаване на наболели проблеми. Турският лидер е дал уверение, че ще продължи да поддържа подобна балансирана политика.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че е възможна среща между Ердоган и Путин, но поясни, че подробностите все още не са уточнени. Той добави, че срещата на Ердоган със Зеленски е „важна“ и Русия ще я проследи „много внимателно“.

За последен път Зеленски и Ердоган се видяха лице в лице през август 2022 г., когато турският президент посети Украйна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срещата през август беше първата среща на лидерите след нахлуването на руските окупатори в Украйна.

Зеленски е на обиколка в европейските страни членки на НАТО, която започна вчера в България – основен производител на оръжие и съюзник.

След това той отпътува за Прага, за да се срещне с чешкия президент Петър Павел, бивш генерал от НАТО. Зеленски посети и Словакия по покана на словашкия президент Зузана Чапутова.

След Прага и Словакия украинският лидер трябва да се отправи към Турция за първото си посещение след руската инвазия. Там той ще разговаря с колегата си Реджеп Тайип Ердоган.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 07.07.2023 г.

Бламираха референдума на „Възраждане“ за българския лев Народното събрание отхвърли предложения референдум на „Възраждане“, който би блокирал членството на България в еврозоната до 2047 г. Десислава Атанасова: С колегите от ПП-ДБ смятме,че Димитър Радев трябва да е шеф на БНБ ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали за обща подкрепа на […]