В най-скъпата държава жилищата са надценени между 15 и 40%

NetNews

Цените на апартаментите в Швейцария са се повишили през последната година и тяхното потенциално надценяване сега е по-високо от нивата преди пандемията е заключението на Швейцарската национална банка (SNB).

„Текущите цени на апартаментите са приблизително 15-40% над нивата, което може да се обясни с фундаментални фактори“, посочва централната банка в годишния си доклад за финансовата стабилност.

„Когато интерпретирате тези цифри, е важно да имате предвид, че те не отразяват всички фактори на търсенето и предлагането, които могат да повлияят на пазара на жилищни имоти. Например, високият и нарастващ дял на вече развитите жилищни райони, съчетан с бавния темп на строителство с висока плътност, допринесоха за недостига на предлагане“, обясняват анализатори.

Началото на цикъла на затягане на SNB миналата година имаше много по-малко въздействие върху пазарите на имоти и ипотеки, отколкото подобни действия на централната банка в други страни и беше „като цяло умерено“, според доклада. Регулаторът обаче предупреди за възможността за корекция.

„С нарастващите лихвени проценти по ипотечните кредити, вероятността от спад в цените на жилищните имоти се увеличи. Това важи както за частния, така и за жилищния сегмент на инвестиционните имоти – в последния цените всъщност вече са намалели донякъде“, се казва в доклада.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стюардеса обясни защо не трябва пиете кафето, предлагано по време на полет

Пътниците не трябва да пият кафе и черен чай по време на полета: по-добре е да ги замените с друга напитка. Коя по-точно е въпросната напитка, разкрива стюардесата Клеър Смолхорн. Според нея и първото, и второто съдържат кофеин и съответно правят пътуващия по-неспокоен и нервен, което не е никак полезно. […]