В норма! Инфлацията спада до най-ниската си точка от началото на войната в Украйна

NetNews

Германската инфлация отслабва значително през септември, като спада до 4,5 на сто на годишна база, докато през август бе на ниво от 6,1 на сто. Така германските цени, измерени спрямо Индекса на потребителските цени, забавят растежа си до минимум, откакто избухна войната в Украйна, сочат най-новите първоначални оценки за инфлацията на Федералната статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), информира БТА.

Данните на германската статистика отговарят на прогнозите на експертите на Ай Ен Джи (ING) за германската годишна инфлация.

Годишното равнище на основната инфлация в Германия, която не взема предвид сезонно променливите цени като тези на храните и енергията, също намалява през септември до 4,6 на сто, в сравнение с 5,5 на сто месец по-рано.

На месечна основа – през септември спрямо август, цените в Германия са запазили темпа си на растеж, като се увеличават с 0,3 на сто.

Цените на храните продължават да допринасят най-много за годишната инфлация в страната, като растат със 7,5 на сто през септември. За същия период цените на енергията обаче са нагоре едва с 1 на сто.

Причина за това се явява базов ефект, свързан с отмяната на отстъпката за горива през септември миналата година. Прекратяването на промоционалния комбиниран месечен билет от 9 евро за обществения транспорт в Германия също е оказало подобен ефект при цените на услугите, които са се повишили с 4 на сто през септември т.г. спрямо същия месец на 2022 г.

Инфлацията при стоките в Германия е била 5 на сто през септември на годишна база.

Измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), германската инфлация през септември е отслабнала до 4,3 на сто. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха показателят да спадне до 4,5 на сто, след като регистрира 6,4 на сто през август.

На месечна база германската хармонизирана инфлация е намаляла до 0,2 на сто, след 0,3 на сто през август.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бразилски супермоделНаправила фотосесия с Роналдо е суперсекси в малка черна рокля

Алесандра Амброзио показа изумителните си извивки в нова фотосесия в Инстаграм. Бразилският супермодел позира в малка черна рокля, която подчертава перфектните ѝ форми, а снимките появили се в Инстаграм ѝ донесоха солидна доза лайкове и коментари. Вижте тази публикация в Instagram. Публикация, споделена от Alessandra Ambrosio (@alessandraambrosio) Красавицата, която преди […]