В Рим: четирима от десет италианци ще свият потреблението си поради войната в Украйна

NetNews

Близо 4-ма от 10 италианци ще свият потреблението си поради войната в Украйна, се казва в доклад на Legacoop и социологическата агенция Ipsos, оповестен във вторник.

Внушително мнозинство – 95% от италианците са убедени, че конфликтът ще засегне италианската икономика, се казва в доклад на „FragilItalia“, съобщава агенция АНСА.

В сравнение с февруари обаче, сега по-висок процент – 48%, а тогава – 42%, смятат, че ефектът от войната ще е ограничен.

Почти толкова – около 47% – очакват въздействието да е голямо.

Притеснените са повече – 52% – сред домакинствата от работническата класа.

Около 38% от италианците – с шест пункта повече отколкото през февруари – смятат, че заради войната ще загубят част от покупателната си способност.

Около 68% изразяват общи притеснения от покачването на разходите за живот, което е с два пункта повече спрямо февруари.

Опасяващите се, че доставките на газ може да бъдат прекъснати, са намалели със 17 пункта до 39% в сравнение с февруари.

„В страна, която вече е засегната от огромен проблем със заплатите“, каза президентът на Legacoop Мауро Лузети, „скокът на разходите за живот стопява спестяванията, увеличава неравенствата и сее безпокойство. „Трябва да запазим покупателната способност на италианците. Необходими са спешни мерки за справяне с извънредната ситуация с цените“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Удинезе е с нов старши треньор

Бившият играч на Удинезе Андреа Сотил е новият старши треньор на тима, съобщиха от елитния италиански клуб. Сотил, който има 115 мача като футболист за Удинезе в периода 1999-2003 година, заменя на треньорското кормило на отбора Габриеле Чофи, чийто договор не бе продължен, след като временно пое тима миналия декември. […]