В Русия: Може да избухне Трета световна война заради Йемен

NetNews

Ескалацията в Йемен може да доведе до Трета световна война, ако бъде направен опит за разрешаване на конфликта с военни средства, каза експертът Виталий Михалкин в интервю за руското издание „Известия“.

Освен Обединеното кралство в конфликта може да участват и други държави, което заплашва със сериозни последици за целия свят, споделя събеседникът на изданието. Според анализатора САЩ винаги привличат държавите от Северноатлантическия алианс за решаване на проблемите си.

САЩ и Обединеното кралство нанесоха серия от масирани удари срещу Йемен в нощта на 12 януари. Министерството на външните работи на близкоизточната държава обеща да отмъсти за атаката срещу позициите на хусите.

От Вашингтон обявиха, че заради нападенията на хусите срещу търговски кораби в Червено море САЩ и Обединеното кралство са ударили позиции на подкрепяните от Иран милиции в Йемен.

Китай изрази притеснения от ескалацията на напрежението в Червено море след въздушните удари, нанесени тази нощ от САЩ и Великобритания по обекти на йеменските бунтовници. Пекин призова „засегнатите страни да запазят спокойствие и да покажат сдържаност, за да избегнат разширяване на конфликта“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Премиерът: Разговорите по същество за ротацията ще започнат днес

„Разговорите по същество за ротацията ще започнат днес, но ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Един е подходът, при който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен. А той е да се сменя само там, […]