В Турция откриха подводница, потопена от нацистите преди 75 години

NetNews

Една от трите подводници, спуснати от Нацистка Германия в Черно море, е била открита от водолази в Северозападна Турция. Целта на плавателния съд е била да спечели превъзходство над Съветския съюз по време на Втората световна война, но в последствие е била потопена, след като не е получила разрешение за преминаване през Проливите, съобщава турския вестник „Дейли Сабах“, предаде „Фокус“.

Три от общо шест подводници, изпратени от нацистите в Черно море през Румъния, са били потопени в турски води след края на войната. Следи от U23 бяха открити край бреговете на Коджаели 75 години по-късно. Операцията по локализирането ѝ е продължила две години.

Подводницата е понесла поражение на 9 септември 1944 г. и е отрита от TCG AKIN, спасителен подводен кораб, принадлежащ на командването на турските военноморски сили. Две години след намирането ѝ, тя бе заснета чак април 2021 г.

Водолазите са я открили на пясъчното дъно на около 5 километра от плажа. Фактът, че всички части на подводницата, от оръжията ѝ до перископа, са останали непокътнати, привлече вниманието на местни и чуждестранни специалисти.

Останалите три подводници във флота, U9, U18 и U24, са унищожени от съветската армия през 1944 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ман Сити мечтае за финал в ШЛ след обрат срещу ПСЖ

Манчестър Сити победи драматично ПСЖ в първия мач от полуфиналите на Шампионската лига. "Гражданите" се наложиха с 2:1 като гост на "Парк де Пренс" и по този начин станаха сериозни фаворити за достигане до финала. Парижани първи поведоха в резултата, но след пълен обрат, отборът на Хосеп Гуардиола триумфира. Попаденията […]