В храмът „Св.Пантелеймон“ в Княжево се молят на чудотворни икони

NetNews

След 27 дни храмът „Св.Пантелеймон“ в софийския квартал Княжево ще отпразнува 100 годишен юбилей, който ще се отбележи на храмовия празник – 27 юли – денят, когато БПЦ почита Свети Великомъченик Пантелеймон.

„Църквата на белогвардейските емигранти“, както се слави храма от време оно, е един истински център на духовността с богата история запечатана във всяка една икона, във всеки ъгъл. Храмът „Св. Пантелеймон” е построен през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат Родината си след октомврийските събития през 1917 г. Точната дата не е запазена в архивите. Знае се обаче, че това е станало през 1923 г. – годината, в която е построен и първият храм на белоемигрантската общност в Париж в предградието “Кламар”. В храма „Св. Пантелеймон“, известен като „църквата на белогвардейците“ се съхраняват четири чудотворни икони.

Най-почитани са Тихвинската икона на Божията Майка, пазеща хората на път, иконата на св. Пантелеймон и Казанската Св. Богородица, която се е съхранила и до днес. В малката руска църквичка са и иконите на св. пророк Илия и на св. благоверен княз Александър Невски. На иконата четем надпис: „На негово Императорско Величество господаря Император Александър Александрович с благословия от руския скит „Св.пророк Илия” в Атон. 1893 г.”. Как е попаднала тази икона в храма „Св.Пантелеймон” в Княжево, подарена от атонски монаси на Александър ІІІ – можем само да гадаем.

В навечерието на 100-годишния юбилей от построяването на църквата „Св.Пантелеймон“ в столичния квартал Княжево, известна като „Църквата на белогвардейците“ ще ви разкажем за чудотворните икони в храма и техните уникални истории…

Първият тържествен акатист, посветен на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“, бе отслужен в храма „Св. великомъченик Панталеймон“ в столичния квартал Княжево още през февруари 2018 година. От тогава десетки миряни се събират на постоянните акатисти , за да паднат на колене пред светинята, помогнала на страдащите и боледуващите.

Акатистът е близък по форма с древния кондак. Вечерният акатист е песнопение, свързано с усилена молитва, при което вярващите стоят прави и усиленно се молят заедно със свещениците. С този акатист бе поставено началото на един от най-почитаните църковни празници – Сретение Господне. Акатистът беше отслужен от свещеника на храма „Св.Понталеймон“ отец Димитър в съслужение с тогавашния клирик на Видинската митрополия архимандрит Исаак.


Чудодейната „Всецарица“ има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, както и на зависими от наркотици и алкохол.

За този особен дар свидетелстват много изцеления. Светата обител в Княжево се сдоби с иконата благодарение на редовния посетител Сергей Анатолиевич Димитров. Точно на Коледа, на 25 декември, копието на атонската икона „Всецарица“ е било осветено на Божествена литургия в Светогорския манастир „Ватопед“. На 31 декември 2017г. светинята бе дарена на „Св.Пантелеймон“. Сега тя вече е достояние на храма в Княжево, известен като „църквата на белогвардейците“.

Първият тържествен акатист в „Св.Пантелеймон„ продължи час и половина в съпровод на великолепния хор към храма. По време на молитвата към „Всецарица“ всички в храма паднаха на колене, молейки Божията Майка за милост и здраве. Коленичиха дори и пеещите в хора. В края на службата архимандрит Исаак помаза присъстващите със светото миро. Помагаше му синът на отец Димитър – Христо.

След приключване на обреда архимандрит Исаак разказа една интересна история за неверник, който се е занимавал с магьоснически дела. Младежът отишъл в Атон с лоши помисли и без вяра, искал да провери дали неговите магии ще сработят пред образа на „Всецарицата“. Когато той доближил иконата, изведнъж му прилошало и припаднал в несвяст. Когато дошъл на себе си един монах го отвел отново пред образа на Божията Майка и тя отворила неговите духовни очи към праведния път на истината и светлината в живота.

„Нека и на всички нас Божията Майка да отваря нашия духовен поглед и да ни помага. И винаги, когато пристъпваме пред нейния образ, тя да чува нашият зов ! Нека по молитвите на Света Богородица Бог да ни укрепва. Амин!“. С тези думи архимандрит Исаак завържи богослужението.

„Всички желаещи могат да заповядат за да поискат молитвено застъпничество от светия образ на Дева Мария, пред чийто образ много вярващи са получили изцеление“, призова отец Димитър.

У нас има и други копия на „Всецарица“ – в храмове в Пловдив и Варна, както и в близкото до София село Желява. За тях се води летопис на постоянно ставащите в резултат на дълбока вяра и гореща молитва чудеса.

В княжевския храм „Св. Панталеймон“ се намират още няколко чудотворни икони, една от които е на самия светец. Тя е изписана в Атон от схийеромонах Лука от манастира „Ксенофонт“ през 2017 г.

Старецът Йосиф ѝ дава името

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Всецарица“ е изложена в съборния храм на манастира Ватопед, втори в йерархията на монашеската република Света гора. Направена е през ХVII век. На иконата Пресвета Богородица е изобразена в алена одежда, седяща на царски трон. В скута ѝ е Богомладенецът Христос със свитък в лявата ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Богородица показва към своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с благоговение осеняват с крилата си.

Името на иконата било дадено много отдавна от стареца Йосиф. Като гледал изображението, той чул глас да му казва: „Как, ако не Царица на всички – Всецарица, Пантанаса“. Старецът Йосиф често подчертавал, че Богородица не просто идва понякога на Атон, а пребивава постоянно, живее и във Ватопед, където се пази и част от пояса на Пресвета Богородица, който тя носела през земния си път.

Чудодейната благодат на иконата била забелязана постепенно. Монасите започнали да отбелязват случаи на изцелени от ракови заболявания и други страшни страдания. Известен е случай от 1921 г. на изпаднало в клинична смърт момченце. То било съживено след като от хартиено копие на иконата заструили светли лъчи и го обляли.
Майка на оцелял в тежка катастрофа младеж се обадила в манастира от Русия. Нейният син оживял по необясним начин от катастрофа, при която колата му полетяла в дълбока пропаст. Тъкмо когато се разиграла страшната случка, пред майката се явила царствена жена. Тя казала, че е спасителката на сина. Майката я попитала коя е, а жената отвърнала, че е Пантанаса и живее във Ватопед. Майката не знаела какво значи това, но намерила името на манастира в телефонен указател и така позвънила. После спасеният мъж станал свещеник.

Две копия на иконата „Всецарица“ са пренесени в Москва в средата на 90-те години на ХХ век. В последно време там ежедневно стават много чудеса. Много от тях са за изцелени деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Над 100 милиона американци са застрашени от замърсен въздух заради горските пожари в Канада

Близо една трета от американците са застрашени от замърсен въздух заради дима от нестихващите вече дълго време големи горски пожари в съседна Канада, носещ се към Средния Запад и източните части на САЩ и създаващ на места нездравословни, а понякога и опасни условия за хората, предаде Ройтерс. До полунощ е […]