В Ямблско започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки

NetNews

От следващата седмица в Ямболска област започват масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки най-вече в закритите обекти, нощните заведения и транспортните коридори (основни пътни трасета като АМ „Тракия“ и Международен път 1-7). Това стана ясно след състоялата се работна среща в областна администрация, в която участваха също и представители на общините, РЗИ, ОД на МВР и Областна дирекция по безопасност на храните.

Проверяващите ще следят най-вече за носенето на предпазни маски от персоналите на обекти с обществено предназначение, дезинфекцията, броят на лицата, които се допускат едновременно в търговските обекти, както и спазването на изискванията относно заетостта на заведенията, а именно до 50% от техния капацитет. Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки ще бъдат от съставяне на предписания, до съставяне на актове за административни нарушения и съответно налагане на глоба.

Всеки петък в срок до 12:00 ч., областните и общинските администрации, ОДБХ, и ОД на МВР, имат ангажимента да изпращат информация за извършените проверки в Регионална здравна инспекция, която от своя страна ще изпраща обобщената информация за съвместите и самостоятелните проверки към Министерство на здравеопазването.

Поводът за организиране на работната среща от областния управител е заповед на министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на земеделието, храните и горите, относно организацията на осъществяване на засилен контрол за спазване на въведените противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В област Ямбол, активните случаи на Ковид-19 са 67, като 58 от тях са на домашно лечение, хоспитализирани са 9, а карантинираните – 361.  Към този момент се наблюдава леко завишаване на интереса към ваксиниране в областта, в периода 02.08-08.08.21 г., ваксинираните са 744, докато техният брой за предходната седмица е 695 души. 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проливни дъждове и наводнения в Турция

Възрастна жена е в неизвестност, след като къщата ѝ е била наводнена в турския черноморски окръг Бартън, предаде турската частна телевизия НТВ. Проливният дъжд в района наводни много жилища и магазини. Автомобили бяха отнесени от водата, образуваха се свлачища, предаде bTV. В село Акьорен Сьокюлер под напъна на водата се […]