В Ямбол ще има завод за фотоволтаични модули, намесен е и казусът „Червен баир“, който става все по-съмнителен

NetNews

В Ямбол ще бъде изградена фабрика за производство на фотоволтаични модули. Теренът за разгръщане на производството е 11 дка и се намира в местността „Рибарника” /край северния околовръстен път на града/. Той е придобит за 400 хил. лв. /40 лв. м2/ от фирма „Ауодо” ЕООД, чийто собственик е Кристиано Камизани. Това е италианецът, който чрез три други свои дружества иска да вземе и 600 дка общинска земя в местността „Червен баир”, но на цена в пъти по-ниска от тази, на която е придобил частния терен за фабриката. Днес инвеститорът даде съвместна пресконференция с областния управител Георги Чалъков, на който двете теми бяха коментирани, включително и заради явната връзка между инвестиционните намерения.

Кристиано Камизани /третият отляво/ предлага за „Червен баир“ цена 10 пъти по-ниска от тази, на която е придобил частния терен за завода

Срещнахме се с инвеститора с цел изясняване на инвестиционните намерения и евентуалната подкрепа на държавата при реализацията им, посочи губернаторът Георги Чалъков. Той каза също, че е поел ангажимент да съдейства пред държавните органи, имащи отношение към развитието на инвестицията.

Проектът е много амбициозен за нас. Ходихме и в други градове, но накрая решихме да инвестираме в Ямбол. Разликата идва от хората, с които се работи – общината и областния управител. Живея в България постоянно от 10 години, но дойдох още 1997 г. и искаме да дадем пример и на други инвеститори от Италия да ни последват, заяви Кристиано Камизани.

Прогнозната стойност на инвестицията за изграждане на фабриката е 6.5 млн. евро. Планирано е строителните работи в Ямбол да започнат през пролетта на 2023 г., производството да е факт до края на същата година, като продажбите стартират в началото на 2024 г. Предвижда се да се произвеждат фотоволтаични панели, които ще генерират за страната над 300 мегавата енергия годишно. Ще бъдат осигурени около 50 работни места. Това ще даде шанс в града да се задържат хора с висше образование – предимно инженери и ИТ специалисти, както и да се разкрият съответните специалности в професионалните гимназии и Факултет „Техника и технологии”.

„Ауодо” ЕООД на Кристиано Камизани обаче няма да е нито единственият, нито основният инвеститор в този завод. Дружеството е създадено формално, за да бъде спазено българското законодателство. До седмица-две се очаква дялове в него да придобие италианската компания „EXE Solar”, обяви представляващия фирмата адвокат Велислав Йонев, който също участва в брифинга. Това се потвърждава и от даденото преди дни интервю от собственика на „EXE Solar” Гюнтер Медерле, който разказва пред bgnes.bg за същата инвестиция в Ямбол. Компанията е активна вече почти 10 години, в момента продава фотоволтаични модули в Германия, Австрия, Швейцария и Северна Африка, а производствените мощности са в Китай.

Модули, произвеждани от бъдещия завод в Ямбол, ще бъдат ползвани и за изграждане на фотоволтаични централи върху трите терена от общо 600 дка. на „Червен баир”. Повечето въпроси по тази тема обаче останаха без конкретни отговори. А основните са: Защо същият инвеститор – Кристиано Камизани, иска да вземе от общината имотите на цена 10 пъти по-ниска от тази, на която е придобил частния терен за завода? И защо му е всичката тази общинска земя, след като за декларираната от него инвестиция е необходима 20-30 пъти по-малко площ.  Според адв. Йонев, инвестиционните предложения няма как да са точни, ясни и абсолютно конкретни. Което не хвърля яснота, а още повече задълбочава съмненията какви са тези намерения. Какво още бе коментирано от инвеститорите по темата очаквайте в следващите дни.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радослав Рибарски: Няма да се затварят въглищни централи

Няма да бъдат затварят въглищни централи, това каза в ефира на NOVA NEWS депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски. Той обясни, че договорката за 40% да се намаляване въглеродните емисии датира още от „зелената сделка“, много преди Плана за възстановяване и устойчивост. Планиране работата на определени въглищни централи може да […]